Συνάντηση με εκπροσώπους των Ταλιμπάν και αξιωματούχους της κυβέρνησης του Αφγανιστάν πραγματοποίησε στο Κατάρ σήμερα Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διατηρήσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, εν μέσω μίας κλιμακούμενης βίας, μετά την κίνηση έκπληξη του Λευκού Οίκου να επιταχύνει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η κυβέρνηση Τραμπ θα «καθίσει στο πλάι και θα βοηθήσει όπου μπορούμε», δήλωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Σαΐντ Σαντάτ Μανσούρ Ναντερί, υπουργό ειρήνης του Αφγανιστάν και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας. «Θα με ενδιέφερε περισσότερο να ακούσω τις σκέψεις σας για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε την πιθανότητα επιτυχούς μετάβασης, αγωνία την οποία ξέρω ότι μοιραζόμαστε».

Ο Πομπέο δεν έκανε σχόλια στην αρχή της συνάντησης με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν. Συναντήθηκε με τις δύο πλευρές στη Ντόχα λίγες ώρες μετά την επίθεση με πυραύλους σε αρκετές γειτονιές στην Καμπούλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 8 άτομα, με τους Ταλιμπάν να αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε ανώνυμα, είπε ότι το μήνυμα του Πομπέο θα είναι, ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αδράξουν τη στιγμή και να επιτύχουν μια συμφωνία για να αποφευχθεί ακόμη μεγαλύτερη βία, καθώς αποσύρονται τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Πομπέο επιδιώκει επίσης να διατηρήσει τη δυναμική για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο. Αυτές οι συνομιλίες επισκιάσθηκαν από την ανακοίνωση έκπληξη της κυβέρνησης Τραμπ αυτήν την εβδομάδα, ότι θα μειώσει τα στρατεύματα από περίπου 4.500 σε 2.500 έως τις 15 Ιανουαρίου, με τον πρόεδρο να επιδιώκει την πλήρη απόσυρσή τους έως το Μάιο του 2021. Η κίνηση φαίνεται να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, η οποία προέβλεπε ότι η μείωση των στρατευμάτων θα εξαρτάται από τις συνθήκες στη χώρα.

Η βία πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων έχει αυξηθεί στο Αφγανιστάν και οι φόβοι είναι υψηλοί, ότι η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, δίνει στους μαχητές το ελεύθερο να προσπαθήσουν να αποκτήσουν περαιτέρω έλεγχο στη χώρα.

Πηγή: Bloomberg


Πηγή: timesnews.gr