Νέα ερευνητικά δεδομένα μας «πιέζουν» να σηκωθούμε επιτέλους από την καρέκλα του γραφείου και από τον καναπέ του σπιτιού μας και να καταπολεμήσουμε την βλαπτική καθιστική ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα, σε δύο έρευνες του Πανεπιστημίου του Buffalo, βρέθηκε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που περπατούσαν περισσότερο και περνούσαν λιγότερη ώρα καθισμένες ή ξαπλωμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και καρδιοπάθειας.

Η έρευνα άντλησε δεδομένα από άλλες μελέτες των τελευταίων ετών με συμμετέχουσες γυναίκες από 50 έως 79 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 83.435 γυναίκες που δεν είχαν διάγνωση υπέρτασης, καρδιοπάθειας, καρδιαγγειακών νόσων ή εγκεφαλικού στην αρχή της έρευνας.

Όλες οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι μπορούσαν να περπατήσουν για τουλάχιστον ένα οικοδομικό τετράγωνο χωρίς βοήθεια. Στην περίοδο των 11 ετών που διήρκεσε η έρευνα, 38.230 συμμετέχοντες έλαβαν διάγνωση υπέρτασης. Οι συμμετέχουσες που περπατούσαν περισσότερο είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση από εκείνους που περπατούσαν λιγότερο.

Οι συμμετέχουσες μάλιστα που περπατούσαν ταχύτερα παρουσίασαν 21% μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με όσες περπατούσαν βραδύτερα. Έτσι, οι ερευνητές προσπάθησαν να υπολογίσουν την ιδανική απόσταση που να συσχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα και βρήκαν ότι το κανονικής ταχύτητας περπάτημα, δηλαδή 3.2 χιλιόμετρα την ώρα σχετιζόταν με σημαντική μείωση στον κίνδυνο υπέρτασης.

Πάντως, οι ερευνητές συστήνουν το γρήγορο περπάτημα, καθώς τελικά αυτό φάνηκε να έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με τη συνολική απόσταση ή την διάρκεια της άσκησης. Οι ίδιοι γράφουν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα: «Η δουλειά μας προσθέτει σε έναν ολοένα αυξανόμενο όγκο δεδομένων που δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να είστε δρομείς ή ποδηλάτες για να αποκτάτε τα οφέλη στην υγεία σας από τη σωματική άσκηση».

Καθιστική συμπεριφορά και καρδιακή ανεπάρκεια

Η έρευνα της καθιστικής συμπεριφοράς παρακολούθησε 80.982 γυναίκες που δεν είχαν λάβει διάγνωση καρδιοπάθειας στην αρχή της μελέτες και μπορούσαν να περπατήσουν χωρίς βοήθεια. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν τακτικά ερωτηματολόγια που περιλάμβαναν ερωτήσεις για την ποσότητα του χρόνου που περνούσαν καθιστές ή ξαπλωμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο πέρασμα των 9 χρόνων που διήρκεσε η έρευνα, υπήρχαν 1.402 περιπτώσεις νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια. Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές προσάρμοσαν τα στοιχεία ώστε να αποκλείσουν παράγοντες που μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως ηλικία, φυλή, εθνικότητα, κάπνισμα ή όχι, αλκοόλ ή όχι και ορμονοθεραπείες.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι δεν κάθονταν για πάνω από 4.5 ώρες την ημέρα, όσοι ξεπερνούσαν αυτό το όριο και έφταναν μέχρι και τις 8.5 ώρες ημερησίως παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 14%. Η καθιστική ζωή με πάνω από 8.5 ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με 54% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Ακόμα και στις γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα ψυχαγωγικής σωματικής δραστηριότητας, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν σημαντικά υψηλότερος, αν περνούσαν πάνω από 9.5 ώρες σε καθιστική ή ξαπλωτή θέση.

Φυσικά, ο κίνδυνος πλησιάζει ακόμα περισσότερο αν η καθιστική συνήθεια συνοδεύεται από παχυσαρκία και διαβήτη. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Circulation: Heart Failure.

Περιορισμοί της έρευνας

Και οι δύο μελέτες έχουν κοινούς περιορισμούς. Οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα κάποιες από τις συμμετέχουσες να μην είχαν διαγνωστεί από λάθος με καρδιακά προβλήματα από την αρχή. Αυτό θα μπορούσε να έχει επηρεάσει την καθιστική συμπεριφορά και το ίδιο το περπάτημα.

Επίσης, και οι δύο μελέτες βασίστηκαν στις εκτιμήσεις των ίδιων των συμμετεχουσών για το πόσο μακριά και πόσο γρήγορα περπατούσαν ή πόσο χρόνο περνούσαν καθισμένες και ξαπλωμένες. Άλλα πανεπιστήμια έχουν χρησιμοποιήσει μετρητές και gadgets που μετρούν και αξιολογούν αντικειμενικά τους χρόνους και τις ταχύτητες μέσα στην ημέρα, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων ίσως πιο αξιόπιστη. Ωστόσο, παρά τους περιορισμούς, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι συσχετίσεις ήταν πολύ ισχυρές, οπότε είναι βέβαιο ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και στα καρδιακά προβλήματα.

Πηγή:


Πηγή: timesnews.gr