Μια χρυσή μάσκα μαζί με μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων, ηλικίας 3.000 ετών, βρέθηκαν σε αρχαιολογικό χώρο στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας.

Η τελετουργική μάσκα, βάρους 280 γραμμαρίων, εκτιμάται ότι κατασκευάζεται από 84% χρυσό και είναι ένα από τα 500 αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε έξι λάκκους θυσιαστηρίων, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας. Τα ευρήματα βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Sanxingdui, περιοχή όπου άκμασε ένας σημαντικός πολιτισμός την εποχή του Χαλκού.

Εκτός από τη χρυσή μάσκα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χρυσά φύλλα και αντικείμενα από μπρούτζο, ελεφαντόδοντο, νεφρίτη και οστά. Οι έξι λάκκοι, από τους οποίους ο μεγαλύτερος έχει μήκος 19 τετραγωνικά μέτρα, φανέρωσαν, επίσης, ένα ξύλινο κιβώτιο, το οποίο δεν έχει ανοιχτεί ακόμη και ένα χάλκινο δοχείο διακοσμημένο με ένα μοτίβο κουκουβάγιας.

Περισσότερα από 50.000 αρχαία αντικείμενα έχουν βρεθεί στο Sanxingdui από τη δεκαετία του 1920, όταν ένας αγρότης ανακάλυψε τυχαία λίθους από νεφρίτη και λίθινα αντικείμενα. Το 1986 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο τελετουργικούς λάκκους που περιείχαν πάνω από 1.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων περίτεχνων και καλοδιατηρημένων χάλκινων μασκών που υποδηλώνουν μια εντυπωσιακή τεχνική ικανότητα που δεν υπήρχε πουθενά αλλού στον κόσμο εκείνη την εποχή.

Μετά από ένα μεγάλο κενό στις ανασκαφές, ένας τρίτος λάκκος βρέθηκε στα τέλη του 2019 και άλλοι πέντε το 2020. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι λάκκοι χρησιμοποιούνταν για θυσίες, κάτι που εξηγεί γιατί πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν, κάηκαν τελετουργικά πριν θαφτούν.

Οι ιστορικοί γνωρίζουν ελάχιστα για τον χαμένο πολιτισμό Sanxingdui καθώς έχουν βρεθεί λίγα γραπτά αρχεία. Οι ανακαλύψεις που έγιναν στο χώρο χρονολογούνται τον 12ο και τον 11ο αιώνα π.Χ., και πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκτίθενται τώρα σε τοπικό Μουσείο.


Πηγή: timesnews.gr