Χιλιάδες επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός ρευστότητας, αφού δε θα λάβουν χρήματα από τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, σε μια στιγμή που χρειάζονται ζεστό χρήμα για να αποπληρώσουν προμηθευτές και υποχρεώσεις και να σταθούν όρθιες σε μια ανοικτή, αλλά αρκετά δύσκολη αγορά, τονίζει το Κίνημα Αλλαγής, μέσω του Μιχάλη Κατρίνη, υπεύθυνου του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως σημειώνει, ο πρωτοφανής αριθμός των 732.000 αιτήσεων αποδεικνύει την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης για “σοκ ρευστότητας” μέσα στο 2020».

Κατά το ΚΙΝΑΛ, η κυβέρνηση είναι αδύναμη:

– Να επιβάλλει κανόνες στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να διοχετευτεί η επιπλέον ρευστότητα των 57,6 δισ. ευρώ (40 δισ. από την ΕΚΤ + 17,6 δισ. αύξηση καταθέσεων) στις επιχειρήσεις, αφού μόλις 6 δισ. έχουν δοθεί και αυτά με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

– Να τροποποιήσει τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια χορήγησης δανείων μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείου Εγγυοδοσίας, με αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση μόλις 30.000 επιχειρήσεις, σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

– Αύξηση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής στα 5,5 δισ. το 2021, αντί για τα μόλις 2,2 δισ. που προγραμματίζει η κυβέρνηση.

– Το 70% του ποσού που θα δοθεί να είναι ενίσχυση και το 30% δάνειο.

– Εφαρμογή του μοντέλου 50% ενίσχυση- 50% δάνειο και για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας του 2020.

– Χαλάρωση των πιστοδοτικών κριτηρίων από τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας


Πηγή: timesnews.gr