Τη διαχείριση του Ταμείου «Φαιστός», τα χρήματα του οποίου (91,75 εκατ. ευρώ) προορίζονται να αξιοποιηθούν για επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων που λειτουργούν σε υποδομές 5G στην Ελλάδα, αναδεικνύουν με ερώτησή τους οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, Ιλάν Αχμέτ, Χάρης Καστανίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση το Ταμείο «Φαιστός» συστήνεται από την εταιρία «Συμμετοχές 5G ΑΕ», με δυνατότητα δανεισμού ως και 3.000.000 από το Υπερταμείο για την αξιολόγηση των προτάσεων και την παρακολούθηση της εκτέλεσης αυτών που θα επιλεγούν, ενώ στο ενεργητικό του δύνανται να συμμετάσχουν ιδιώτες και επαγγελματίες επενδυτές.

Σύμφωνα με τους συνυπογράφοντες βουλευτές, τα έσοδα που θα προκύψουν από τις δημοπρασίες του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων 5G αποτελούν πολύτιμους δημόσιους πόρους, ιδίως σε μια περίοδο που είναι δύσκολο να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της επιδημιολογικής κρίσης. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι προβλεπόμενες επενδύσεις ενέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για την τύχη της επένδυσης ενώ το Υπερταμείο δεν διαθέτει σχετική τεχνογνωσία στην παρακολούθηση επενδύσεων σε περίπλοκα επιχειρηματικά σχέδια καινοτομικών ψηφιακών εφαρμογών.

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει ποια είναι τα εχέγγυα για τη διαφανή και αμερόληπτη χρήση των δημόσιων πόρων, με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η βέλτιστη διάθεσή τους σε προτάσεις υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου, καθώς και πιο συγκεκριμένα θα είναι το λειτουργικό και διοικητικό κόστος της νέας αυτής δημόσιας επιχείρησης.

Σχετικά με τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου «Φαιστός», οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θέτουν ζήτημα ασυμβίβαστου, μεταξύ της ιδιότητας μέλους στο ΔΣ και της προηγούμενης συμμετοχής στη διαμόρφωση των όρων και του πλαισίου λειτουργίας του, και ζητούν από τον Υπουργό να διασφαλίσει την χρηστή διοίκηση.


Πηγή: timesnews.gr