«Ένας στους 3 εγκλωβισμένους στο Καρά Τεπέ είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας Η αποτυχία της κυβέρνησης στο προσφυγικό αποδεικνύεται μέσω Βρυξελλών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Η χτεσινή ακρόαση της επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, ήταν εξόχως αποκαλυπτική. «Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φώτισε σκοτεινά σημεία της διαχείρισης της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό. Με στοιχεία και αριθμούς που προκαλούν τη λογική και το συναίσθημα», επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.

«Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τη συγκέντρωση μολύβδου στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ. Είναι προφανές ότι υπάρχει μόλυνση του εδάφους. Αυτό που γρήγορα πρέπει να μετρηθεί είναι η συγκέντρωση μολύβδου στον αέρα αλλά και η επιβάρυνση των οργανισμών των φιλοξενουμένων. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ρισκάρει την υγεία των χιλιάδων παιδιών που διαμένουν στη δομή. Οι παρενέργειες του μολύβδου στα παιδιά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και καταγεγραμμένες στην επιστημονική βιβλιογραφία», προσθέτει.

Χτες, συμπληρώνει το ΚΙΝΑΛ, για πρώτη φορά, μέσω Βρυξελλών, μάθαμε τον αριθμό των αναγνωρισμένων προσφύγων που διαμένουν στις δομές του Ανατολικού Αιγαίου. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Σε σύνολο 13.770 διαμενόντων υπάρχουν 3.462 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Στην πολύπαθη δομή του Καρά Τεπέ οι αριθμοί είναι 6.741 και 2.350 αντίστοιχα.

Το ΚΙΝΑΛ, σημειώνει ότι ένας στους 3 εγκλωβισμένους στο Καρά Τεπέ είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας. Η αλλοπρόσαλλη, υποστηρίζει, λαϊκίστικη πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οδήγησε σε παρανοϊκές καταστάσεις που επιβαρύνουν τους πρόσφυγες και την κοινωνική συνοχή στα νησιά. Οι 3.462 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες παραμένουν ως τρωγλοδύτες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με μοναδική διέξοδο την αστεγία στην ενδοχώρα.

«Η απόφαση Μηταράκη να περικόψει το οικονομικό βοήθημα που χορηγείται σε αιτούντες άσυλο με χρήματα της ΕΕ αμέσως μετά την χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας δημιούργησε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Χωρίς καμία άμεση μέριμνα για την υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων. Η κυβέρνηση δεν άκουσε τις προτάσεις των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής και φέρει την απόλυτη ευθύνη», υπογραμμίζει.

«Η αποσυμφόρηση των νησιών παραμένει ζητούμενο. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση επικαλούνταν την ανάγκη για ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου. Τώρα τι ακριβώς επικαλείται;», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.


Πηγή: timesnews.gr