«Δώρα εκατομμυρίων ευρώ στους καναλάρχες», κατήγγειλε το ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.

«Εν μέσω πανδημίας, εν μέσω τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς και αλλού, η κυβέρνηση χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους καναλάρχες. Δηλαδή, στους ιδιοκτήτες που είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, βιομήχανοι. Τους χαρίζει χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των τεράστιων λαϊκών αναγκών που υπάρχουν», κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

“Μετά από ένα παζάρι που προηγήθηκε τους προηγούμενους μήνες με τους καναλάρχες, και με βάση το αρχικό σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα, καταλήξατε στα νέα δώρα που τους δίνετε. Και ποια είναι αυτά; Από τη μία τους χαρίζετε την ετήσια δόση που πρέπει να καταβάλουν για την απόκτηση άδειας, και από την άλλη επιδεινώνετε τη θέση των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Κάτι που ήδη βέβαια υλοποιείται στην πράξη. Και έρχεστε να νομιμοποιήσετε αυτή την εργοδοτική αυθαιρεσία. Είστε και προκλητικοί εκτός όλων των άλλων. Λέτε, θα τους χαρίσετε τα 3.450.000 ευρώ από τα 3.500.000, αν κάνουν επενδύσεις για λειτουργικά, τον εξοπλισμό και πάει λέγοντας. Τους υποχρεώνετε βέβαια, να πληρώσουν και 50.000 ευρώ. Πόσο σκληροί είστε απέναντί τους, πόσο σκληροί! Είναι για γέλια και για κλάματα κυρίες και κύριοι”, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο Μανώλης Συντυχάκης προειδοποίησε ότι έρχεται μείωση του προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών, ιδιαίτερα των τεχνικών, και πως με την πρόβλεψη να συμπεριληφθούν στον αριθμό των εργαζομένων και εκείνοι που εργάζονται στις συνδεδεμένες εταιρείες, ανοίγει ο δρόμος για τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

“Και ενώ παίρνετε τέτοια μέτρα για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ίδια στιγμή εξαιρείτε τα στελέχη των κρατικών μέσων ενημέρωσης της ΕΡΤ και της ΑΠΕ από ανώτατο όριο μισθοδοσίας. Γιατί προφανώς, αυτά τα στελέχη θα πρέπει να πληρώνονται αδρά για να επιτελούν το ρόλο τους σε αυτά τα μέσα, ως τα εκάστοτε κυβερνητικά φερέφωνα”, κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

“Για να βγει εκπρόσωπος του ΚΚΕ σε κανάλι, πρέπει να αναστηθεί ο Λάζαρος”

Ο κ. Συντυχάκης δήλωσε όμως την αντίθεσή του και στο περιεχόμενο της Οδηγίας που αφορά στις οπτικοακουστικές υπηρεσίες: “Δύο λέξεις χαρακτηρίζουν αυτή την Οδηγία: Υποκρισία και λογοκρισία. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για την υποκρισία από το άρθρο 6 του νομοσχεδίου που προτρέπει – προσέξτε τη λέξη – προτρέπει να φτιαχτούν κώδικες δεοντολογίας, κάνοντας λόγο για προστασία των καταναλωτών. Εξομοιώνοντας ουσιαστικά το αγαθό της ενημέρωσης με ένα εμπόρευμα που καταναλώνεται. Αυτή είναι όμως η λογική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης”, είπε ο κ. Συντυχάκης και χαρακτήρισε “κακόγουστο αστείο” και την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη διασφάλιση της πολυφωνίας και της ελευθερίας του λόγου, με Προεδρικό Διάταγμα. “Δηλαδή, να βάλουμε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα. Εσείς, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που έχετε διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην ΕΡΤ, που για να βγει εκπρόσωπος του ΚΚΕ πρέπει πρώτα να ‘αναστηθεί ο Λάζαρος’, θα διασφαλίσετε την πολυφωνία; Υπάρχει τέτοια περίπτωση και μάλιστα με εν λευκώ εξουσιοδότηση και με Προεδρικό Διάταγμα;” ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr