Σίγησε ο μεγάλος δάσκαλος της ψαλτικής Χαρίλαος Ταλιαδώρος, σήμερα τα ξημερώματα (2:20) 11 Ιανουαρίου 2021 σε ηλικία 95 ετών. Ο μακαριστός μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο 424 Νοσοκομείο εξαιτίας της προσβολής και θεραπείας του από κορονοιό υπέστη ιλεώ που του επέφερε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε. Η Εξόδιος ακολουθία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών θα ψαλεί στα νέα κοιμητήρια Θεσσαλονίκης.

Ο αλησμόνητος δάσκαλος γεννήθηκε (1926) στη Θεσσαλονίκη. Ήταν πτυχιούχος Νομικών και Oικονομικών Επιστημών. Μαθητής του πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη (1945) με τον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πρίγγο. Ψάλτης, από νεαρή ηλικία, σε γνωστούς ναούς της Θεσσαλονίκης: Αγ. Θεράποντα Κάτω Τούμπας (1942-1944), Αγ. Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου (1944-1952) και, περίπου εξήντα χρόνια, πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας (1952-έως σήμερα 2012). Φέρει το οφφίκιο του «Αρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως».

Έχει διδάξει τη Βυζαντινή Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Από τους πιο γνωστούς, και πιο δραστικούς, σύγχρονους ψάλτες του Ελλαδικού χώρου (με πλουσιότατη ψαλτική δράση στο Εσωτερικό και Εξωτερικό).

Παρακολουθήστε την τελευταία ομιλία του Χαρ. Ταλιαδώρου στη Θεολογική Σχολή:

Παρακολουθήστε την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου στο Ιωβηλαίο προς τιμήν του Χαρ. Ταλιαδώρου.

Παρακολουθήστε το Χορό Ψαλτών του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης, του Βυζαντινού Χορού «Μακεδονία» και του Βυζαντινού Χορού «Ηδύμελον» σε μέλη-συνθέσεις Χαρ. Ταλιαδώρου.

ΠΗΓΗ: www.pemptousia.gr


Πηγή: timesnews.gr