Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Κοντοζαμάνης: Κανείς πολίτης δεν θα στερηθεί τον μοριακό έλεγχο εφόσον πρέπει να...

Κοντοζαμάνης: Κανείς πολίτης δεν θα στερηθεί τον μοριακό έλεγχο εφόσον πρέπει να τον κάνει

328
0

«Η ιχνηλάτηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι σειράς διαδικασιών που εφαρμόζονται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Οι ιχνηλατήσεις γίνονται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό των κρουσμάτων και των επαφών της. Και είναι ένας από τους παράγοντες το πολύ καλό σύστημα ιχνηλάτησης το οποίο διαθέτουμε, που μας έχει βοηθήσει στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας μέχρι στιγμής».

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, απέρριψε τις κατηγορίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης που καταλόγισαν στην κυβέρνηση, αναποτελεσματικότητα και βαρύτατες ευθύνες, τόσο για την απαξίωση του ΕΣΥ όσο και για τις σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση των νοσοκομείων αλλά και στους αναγκαίους μοριακούς ελέγχους για Covid-19.

«Το ΕΣΥ εξοπλίζεται και ανανεώνεται συνεχώς. Είναι σε εξέλιξη η ενίσχυση των υποδομών του σε όλη τη χώρα, με πάνω από 453 εκ. ευρώ που προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα και κρατικούς πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης και συμπλήρωσε:

«Σε άλλα κράτη πολύ πιο προηγμένα, τα κρούσματα αυξάνονται και τα δημόσια συστήματα υγείας κατέρρευσαν. Το δικό μας λειτουργεί άψογα και η ιχνηλάτηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να βλέπουμε τις στενές επαφές των κρουσμάτων ώστε να έχουμε την απαραίτητη τεκμηρίωση και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Το ΕΣΥ καλύπτει χωρίς εξαιρέσεις, δωρεάν και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, τον μοριακό έλεγχο για διάγνωση του κορωνοϊού, για όποιον πρέπει να τον κάνει».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν, τόσο σε υποδομές, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, στα νοσοκομεία της χώρας. Ακόμα, κατηγόρησε τον κ. Κοντοζαμάνη ότι «δεν έδωσε σαφή απάντηση για το διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων που υπήρχε, όπως αποκαλύφθηκε από τα μέσα ενημέρωσης» προσθέτοντας ότι «η αλήθεια όμως θα αποκαλυφθεί και δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από την ομίχλη που δημιουργεί η κυβέρνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, που έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 του Αγρινίου, ενώ τόνισε την ανάγκη διενέργειας γρήγορων ιχνηλατήσεων. «Υπήρξε καθυστέρηση 6 ημερών στα αποτελέσματα 5 εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγρινίου. Οι γιατροί του νοσοκομείου Αγρινίου, λένε στην ανακοίνωσή τους ότι η διασπορά έχει ονοματεπώνυμο και ζητάνε ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού», επεσήμανε ο κ Βαρεμένος.

Ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε ότι, «σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρξαν καθυστερήσεις ως και 48 ώρες για τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού».

«Σήμερα, εντός 24 ωρών έχουμε αποτελέσματα, ενώ οι ιχνηλατήσεις ξεκινούν νωρίτερα. Κανένας πολίτης που χρειάστηκε δεν έχει μείνει χωρίς προστασία και φροντίδα. Να υπενθυμίσω την κατάσταση που εμείς παραλάβαμε στο ΕΣΥ από το ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έρχεστε, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, να μας κουνάτε το δάχτυλο», σχολίασε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, τόνισε την ανάγκη για άμεση συνταγογράφηση του τεστ για Covid-19 σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τονίζοντας ότι είναι «δυσβάσταχτο το κόστος για τη μέση ελληνική οικογένεια».

«Θα είχαμε και μεγαλύτερα και καλύτερα αποτελέσματα για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, αν κάνατε μοριακούς ελέγχους σε ευπαθείς ομάδες και παιδιά», υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου. «Το δημόσιο σύστημα υγείας καλύπτει πλήρως τα έξοδα για όποιον χρειάζεται περίθαλψη και φροντίδα, προστασία. Όποιος πληροί τις προϋποθέσεις, κάνει το μοριακό έλεγχο χωρίς κόστος. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που φέραμε τα ταχέα αντιγόνα και τώρα βλέπουμε ότι είναι και ευρωπαϊκή στρατηγική. Γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις. Θα δούμε σε επίπεδο πληθυσμού πώς εξελίσσεται η πανδημία. Έχουμε όλα τα απαραίτητα μέσα. Κυρίως μέσω των ιχνηλατήσεων θα κάνουμε τεστ εκεί που χρειάζεται. Οι έλεγχοι θα αυξάνονται διαρκώς, γιατί υπάρχει στη χώρα μας η δυνατότητα αυτή και κανείς πολίτης δεν θα στερηθεί, εφόσον πρέπει να κάνει το μοριακό έλεγχο», απάντησε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι προτελευταία στις κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που εκθέτουν την κυβέρνηση».


Πηγή: timesnews.gr