Για πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας του κοροναϊού στην Σερβία τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τις 2.000. Το τελευταίο 24ωρο, 2.412 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον Sars-Cov-2 ενώ κατέληξαν έξι ασθενείς. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ένας ασθενής στους έξι χρειάζεται νοσηλεία, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία του συστήματος υγείας.

Σε συνάντηση των διευθυντών των νοσοκομείων αναφοράς για τον κοροναϊό με τον υπουργό Υγείας Ζλάντιμπορ Λόντσαρ αναφέρθηκε ότι στο Βελιγράδι υπάρχουν μόνο 300 ελεύθερες κλίνες οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν μέχρι αύριο. Στα νοσοκομεία αναφοράς σήμερα νοσηλεύονται 2.014 ασθενείς εκ των οποίων οι 58 είναι διασωληνωμένοι.

Λυγίζει το σύστημα Υγείας

Ο Σέρβος υπουργός ανήγγειλε την ένταξη στο σύστημα των νοσοκομείων αναφοράς Covid άλλες δύο κλινικές στο Βελιγράδι και έτσι συνολικά πέντε νοσοκομεία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της πρωτεύουσας. Ο Ζλάντιμπορ Λόντσαρ προειδοποίησε ότι εξαντλούνται τα περιθώρια του συστήματος υγείας και αν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση στην εμφάνιση των κρουσμάτων κορονοϊού θα καταστεί αδύνατο να παρασχεθεί η κατάλληλη νοσηλεία σε ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα. Επιβαρυντικά λειτουργεί και το γεγονός ότι αυτήν την στιγμή 250 γιατροί και νοσοκόμοι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό και δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ταχύτατη επιδείνωση

Ο διευθυντής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Βελιγράδι Μάριαν Ιβάνουσα ανέφερε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία τις τελευταίες ημέρες επιδεινώνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ζήτησε από την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου.

Η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς απέκλεισε, σε συνέντευξη Τύπου, το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων και δήλωσε ότι τα υφιστάμενα μέτρα αρκούν και θα εφαρμόζονται πλέον πιο αυστηρά.

Στους 850 οι νεκροί

Στην Σερβία μέχρι σήμερα νόσησαν 53.495 άνθρωποι και οι νεκροί ανήλθαν σε 850. Δραματική είναι η κατάσταση και στο Κόσοβο όπου από χθες επιβεβαιώθηκαν 546 νέα κρούσματα και απεβίωσαν εννέα ασθενείς. Συνολικά μέχρι σήμερα στο Κόσοβο κατέληξαν από επιπλοκές του κοροναϊού 714 άνθρωποι.


Πηγή: timesnews.gr