Να αναθέσει στην αστυνομία τη μεταφορά των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, γιατί τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν πλέον εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων, αποφάσισε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

Δέκα μίνι λεωφορεία της αστυνομίας, τα έξι από τα οποία θα επανδρωθούν με ιατρικό προσωπικό, θα ενισχύσουν τα 24 δημόσια ασθενοφόρα της Σόφιας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Κοσταντίν Ανγκέλοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο θάνατος ενός 33χρονου, το Σάββατο, οι συγγενείς του οποίου περίμεναν επί ώρες να τον παραλάβει ένα ασθενοφόρο, προκάλεσε σοκ στη χώρα και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύτηκαν πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. 

Εξαντλημένοι οι γιατροί

«Οι γιατροί είναι εξαντλημένοι. Βρισκόμαστε σε πόλεμο: πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους μας τους πόρους ενάντια στην πανδημία» είπε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασθενοφόρων της Σόφιας, η Κάτια Σουνγκάρσκα.

Τα βουλγαρικά νοσοκομεία έχουν ήδη ζητήσει τη βοήθεια φοιτητών ιατρικής επειδή μεγάλο μέρος του προσωπικού τους έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν θα λαμβάνουν στο εξής χρηματοδότηση από τους ασφαλιστικούς φορείς, αν δεν εφαρμόζουν το υπουργικό διάταγμα με βάση το οποίο θα πρέπει να παραχωρήσουν το 10% των κλινών τους σε ασθενείς με Covid-19. Στην πρωτεύουσα προστέθηκαν άλλες 100 κλίνες ενώ μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα τεθούν σε κυκλοφορία 17 νέα ασθενοφόρα. Το υπουργείο διαπραγματεύεται επίσης με μια εταιρεία ταξί για τη μεταφορά των ασθενών.

Τα κρούσματα στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 80% μέσα σε μία εβδομάδα και σήμερα ανέρχονται σε 54.000 αλλά ο αριθμός αυτός δεν θεωρείται ακριβής, δεδομένου ότι τα τεστ που διεξάγονται είναι πολύ λίγα. Από την αρχή της πανδημίας, περίπου 1.300 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Λόγω των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων πάντως, η κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να επιβάλει ξανά καραντίνα στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr