Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι οι όροι, υπό τους οποίους μια ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πρόκειται να ερευνήσει την προέλευση του νέου κορωνοϊού, δεν αποτελούν αντικείμενο διαφανούς διαπραγμάτευσης ούτε συμβαδίζουν με την εντολή που συμφωνήθηκε από τα κράτη-μέλη.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κατηγορήσει τον ΠΟΥ, ότι είναι «σινοκεντρικός», κάτι που ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έχει επανειλημμένα αρνηθεί, και έχει κατηγορήσει επίσης την Κίνα ότι έκρυψε την έκταση του αρχικού ξεσπάσματος της επιδημίας. Άλλωστε ο Τραμπ έχει επανειλημμένως επιτεθεί στην Κϊνα και τον ΠΟΥ για τη διαχείριση της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας τον Covid-19 ως «κινεζικό ιό».

Ο Γκάρετ Γκρίγκσμπι, επικεφαλής του γραφείου παγκόσμιων υποθέσεων στο αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών, δήλωσε στην υπουργική συνέλευση του ΠΟΥ πως τα κράτη μέλη πληροφορήθηκαν τους όρους αναφοράς της έρευνας μόλις πριν από λίγες ημέρες.

«Οι όροι αναφοράς δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με διαφανή τρόπο με όλα τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ. Οι όροι αναφοράς και η ίδια η έρευνα φαίνεται πως δεν συμβαδίζουν με την εντολή που δόθηκε από τα κράτη-μέλη», δήλωσε χωρίς να επεκταθεί.

Ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε στις 30 Οκτωβρίου πως η ομάδα των επιστημόνων και οι Κινέζοι ομόλογοί τους είχαν μια πρώτη εικονική συνάντηση αναφορικά με τις κοινές έρευνες για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, και θα αναπτυχθεί επί του πεδίου εν ευθέτω χρόνω.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ.


Πηγή: timesnews.gr