Το νομοσχέδιο οικονομικής βοήθειας 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που ψήφισε η Γερουσία κατά των οικονομικών συνεπειών της COVID-19 και που προωθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα φτάσει μέχρι αύριο το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως δήλωσε χθες η Δημοκρατική πρόεδρος του σώματος Νάνσι Πελόσι.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς τελική έγκριση από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα μέτρων κατά της φτώχειας από τη δεκαετία του 1960. Οι Δημοκρατικοί έχουν ως στόχο να το έχουν ενεργοποιήσει έως την Κυριακή, οπότε και λήγει η ισχύς ενισχυμένων ομοσπονδιακών παροχών για τους ανέργους. Η Γερουσία ψήφισε τη δική της εκδοχή για το αναφερόμενο νομοσχέδιο, μετά από μία ολονύχτια μαραθώνια συνεδρίαση και ψηφοφορία το Σάββατο.

Η εκδοχή του νομοσχεδίου που ψήφισε η Γερουσία εξάλειψε ή μείωσε μερικές από τις προβλέψεις που είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο και προέβλεπε την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, ενώ παράτεινε τη χορήγηση των διευρυμένων παροχών ανεργίας μέχρι την 29η Αυγούστου.

Τώρα, που το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Γερουσία θα πρέπει να ψηφιστεί και πάλι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να διαβιβαστεί μετά στο γραφείο του προέδρου Μπάιντεν για υπογραφή και να γίνει νόμος. Η Πελόσι δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο ότι ο χρόνος πραγματοποίησης μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων «εξαρτάται από το πότε θα λάβουμε το κείμενο του νομοσχεδίου από τη Γερουσία». «Θα το έχουμε λάβει μέχρι το πρωί της Τετάρτης, το αργότερο» είπε η ίδια.

Όπως και στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί έχουν μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γεγονός που σημαίνει ότι δε μπορούν να αντέξουν το ενδεχόμενο αρκετών αρνητικών ψήφων κατά του νομοσχεδίου. Η πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων χωρίς να υπάρξει έστω και μία θετική ψήφος από τους Ρεπουμπλικάνους. Δύο μετριοπαθείς Δημοκρατικοί συντάχθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους ψηφίζοντας κατά του νομοσχεδίου. Ένας από αυτούς, ο βουλευτής Κερτ Σρέιντερ από το Όρεγκον, δήλωσε χθες ότι τώρα θα ψηφίσει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές που έχει ενσωματώσει η Γερουσία.

«Οι ανησυχίες μου παραμένουν για το μέγεθος και το εύρος αυτού του νομοσχεδίου, αλλά πιστεύω πως οι αλλαγές της Γερουσίας παρέχουν μία ουσιαστική βοήθεια για τους κατοίκους που την έχουν ανάγκη στο Όρεγκον» έγραψε ο ίδιος στο Facebook.

«Η χρηματοδότηση των τοπικών κυβερνήσεων μας, των μικρών επιχειρήσεων, των σχολείων, των οικογενειών και των υπηρεσιών υγείας, αλλά και η παράταση των παροχών ανεργίας, θα είναι σωτήρια για αρκετούς» σχολίασε ο ίδιος για το νομοσχέδιο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που υποστήριξαν την παροχή βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού κατά τα πρώτα στάδια της εξάπλωσης της, άσκησαν κριτική για το οικονομικό κόστος του πακέτου βοήθειας Μπάιντεν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


Πηγή: timesnews.gr