Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπέρναμπιτς εμβολιάσθηκε πρώτη κατά της Covid-19, κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην χώρα, που γίνεται έτσι η τρίτη χώρα της Ευρώπης που ξεκινά τους εμβολιασμούς μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία.

«Σήμερα μπορούμε να χαμογελάσουμε…διότι είναι η μέρα που συμβολίζει την αρχή του τέλους της επιδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε η Ανα Μπέρναμπιτς. Πολλοί γιατροί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμβολιάσθηκαν μαζί της για να ενθαρρύνουν τον μάλλον φοβισμένο απέναντι στο εμβόλιο σερβικό πληθυσμό.

Το ήμισυ περίπου των Σέρβων έχει δηλώσει ότι δεν έχει την πρόθεση να εμβολιασθεί κατά της Covid-19, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο. Μέχρι σήμερα, περί τα 310.000 άτομα έχουν προβληθεί από τον ιό στην Σερβία, ενώ έχουν καταγραφεί 2.830 θάνατοι.

Η Σερβία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει λάβει μέχρι στιγμής 5.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech και η εκστρατεία εμβολιασμού θα συνεχισθεί στους οίκους ευγηρίας. Υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα η Σερβία, φροντίζει να διατηρεί καλές σχέσεις με την Μόσχα και το Πεκίνο και υπολογίζει επίσης στο ρωσικό Sputnik V, καθώς και στο κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm.

Η Ανα Μπέρναμπιτς διευκρίνισε ότι «η μεγαλύτερη ποσότητα» εμβολίων θα προέλθει από τον κινέζο προμηθευτή, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας, που θα εμβολιασθεί με το κινεζικό εμβόλιο, δήλωσε χθες ότι προσβλέπει σε έναν «μαζικότερο εμβολιασμό» στα μέσα του Ιανουαρίου.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο αναμένεται να φθάσουν στην Σερβία «σύντομα», χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα. Η Σερβία θα προμηθευτεί επίσης ποσότητες των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna το επόμενο έτος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters


Πηγή: timesnews.gr