Το… success story της Σουηδίας στη διαχείριση της πανδημίας, φαίνεται να εμφανίζει αρκετά κενά, σύμφωνα με την παρατηρήτρια υγείας. Ο Σουηδός παρατηρητής υγείας αποκάλυψε «σοβαρές ελλείψεις» στη φροντίδα Covid-19 τους ηλικωμένους που ζουν στα γηροκομεία όπου χιλιάδες έχουν πεθάνει, αυξάνοντας την πίεση στην ανορθόδοξη στρατηγική της χώρας για πανδημία.

Τα γηροκομεία καταστράφηκαν από το αρχικό κύμα του κορωναϊού, προκαλώντας τη θλιβερή παραδοχή του Πρωθυπουργού Στέφαν Λόφβεν τον Μάιο ότι η χώρα απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους της.

Γνωστή για την απόρριψη των τακτικών του lockdown και των μασκών, η Σουηδία υπέστη πολλές φορές περισσότερους θανάτους από τον ιό κατά κεφαλήν από τις γειτονικές της χώρας – αν και λιγότερους από χώρες όπως η Ισπανία. Οι αρχές είχαν κατηγορηθεί για αποτυχία και για ανεπαρκή έλεγχο και φροντίδα στα γηροκομεία

Η Επιθεώρηση Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (IVO), μια κυβερνητική υπηρεσία που εποπτεύει την υγειονομική περίθαλψη και τις κοινωνικές υπηρεσίες, έχει περάσει μήνες στη διερεύνηση της περίθαλψης στα γηροκομεία μετά από μια πλημμύρα καταγγελιών από συγγενείς και προσωπικό.

«Στην έρευνά της, η IVO εντόπισε σοβαρές αδυναμίες σε περιφερειακό επίπεδο όσον αφορά τη φροντίδα που παρέχεται σε άτομα που ζουν σε γηροκομεία», δήλωσε η Σοφία Βάλστρομ, γενική διευθύντρια του φύλακα, σε συνέντευξη Τύπου που παρουσιάζει τα ευρήματά της.

Η παρατηρήτρια είπε ότι καμία από τις 21 περιοχές της Σουηδίας δεν είχε αναλάβει επαρκή ευθύνη για τη θεραπεία των νοσούντων στα γηροκομεία, ενώ το ένα πέμπτο των ασθενών δεν έλαβε καμία ατομική αξιολόγηση από γιατρούς.

Ο έλεγχος δεν ξεχώρισε μεμονωμένες εγκαταστάσεις ή προσωπικό.

Μετά από τη χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι περιπτώσεις Covid-19 εμφανίστηκαν ξανά σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, αυξάνοντας τους φόβους για επανάληψη της θανατηφόρας άνοιξης. Οι κάτοικοι γηροκομείων αντιπροσωπεύουν σχεδόν τους μισούς από τους περισσότερους από 6.400 θανάτους της Σουηδίας στους ασθενείς με COVID-19.

Η Βάλστρομ προέτρεψε τις περιφερειακές αρχές να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της περίθαλψης και να τα παρουσιάσουν το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους και είπε ότι θα πραγματοποιήσει μια περαιτέρω ανασκόπηση των αρχείων των ασθενών.

«Ακομη και το χαμηλότερο επίπεδο της περίθαλψης είναι έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλό», δήλωσε η Βάλστρομ. «Ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια πανδημίας».

Με πληροφορίες από το Reuters


Πηγή: timesnews.gr