Επείγουσα ανάγκη για μέτρα κατά της μόλυνσης του τόνου με υδράργυρο στην Ευρώπη
Δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι Bloom και Foodwatch, προειδοποιούν για την πιθανότητα «γενικευμένης μόλυνσης» των καταναλωτών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεσή τους, ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει υψηλά επίπεδα υδραργύρου, μιας ουσίας που είναι επιβλαβής για την υγεία. Οι οργανώσεις καλούν τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να λάβουν «επείγοντα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτρεπόμενων ορίων.
Στην έρευνα που διεξήχθη από τη Bloom, επιλέχθηκαν τυχαία 148 κονσέρβες τόνου από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία). Το 100% των δειγμάτων βρέθηκε μολυσμένο με υδράργυρο, με πάνω από το 50% να ξεπερνά το ανώτατο επιτρεπτό όριο που ισχύει για άλλα είδη ψαριών, που είναι 0,3 mg/kg.
Οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι τρέχουσες μέγιστες περιεκτικότητες υδραργύρου για τον τόνο, που είναι 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» προϊόντος, δεν έχουν καθοριστεί με βάση τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο τόνος, που είναι ένα από τα πιο μολυσμένα είδη, να υπόκειται σε πιο χαλαρές ρυθμίσεις σε σύγκριση με λιγότερο μολυσμένα είδη.
Ο υδράργυρος προέρχεται κυρίως από ατμοσφαιρικές εναποθέσεις από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα και, στον ωκεανό, μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, μια ακόμη πιο τοξική μορφή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει τον υδράργυρο μεταξύ των δέκα πιο επικίνδυνων ουσιών για τη δημόσια υγεία.
Οι Bloom και Foodwatch χαρακτηρίζουν την κατάσταση «σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και απαιτούν την ευθυγράμμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις πιο αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις που ισχύουν για άλλα θαλάσσια είδη. Σημειώνουν ότι είναι απαραίτητο οι δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις ρυθμίσεις και οι διανομείς να εμπορεύονται μόνο προϊόντα που πληρούν τα πιο προστατευτικά όρια.
Πηγή: news.gr