Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Προκλήσεις του Μεταναστευτικού: Απόψεις του Σαρλ Μισέλ πριν από την Λήξη της Θητείας του

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Προκλήσεις του Μεταναστευτικού: Απόψεις του Σαρλ Μισέλ πριν από την Λήξη της Θητείας του



Ο Σαρλ Μισέλ, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων στην ανάγκη μίας πολυδιάστατης προσέγγισης στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι οι λύσεις δεν πρέπει να είναι «ασπρόμαυρες». Όπως δήλωσε, σε ένα μήνα θα ολοκληρωθεί η πενταετής θητεία του στο αξίωμα, και κατέστησε σαφές ότι απαιτείται ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης της μετανάστευσης. Τόνισε τη σημασία ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τις επιστροφές και επισήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό στον ορισμό των «ασφαλών χωρών».

Με την εμπειρία του από τις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για την εξέλιξη που έχει παρατηρηθεί στον τομέα της μετανάστευσης από το 2016 έως σήμερα. Αναγνώρισε ότι ενώ η εμπιστοσύνη μεταξύ των ηγετών αρχικά ήταν χαμηλή, η κατάσταση έχει βελτιωθεί με την εισαγωγή του νέου Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι το 2026.

Σημαντική πρόκληση παραμένει η πολιτική επιστροφών, καθώς το ποσοστό των επιστροφών μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου είναι εξαιρετικά χαμηλό και αυτό εκμεταλλεύονται οι διακινητές. Ο Μισέλ ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει αναλάβει να παρουσιάσει καινοτόμες ιδέες για τη βελτίωση της κατάστασης. Σχετικά με τα κέντρα υποδοχής στις τρίτες χώρες, υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις για αυτά δεν είναι νέες και τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν κι άλλοι επιχειρησιακοί τρόποι, κρατώντας πάντα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, ο Μισέλ αναφέρθηκε στην διεύθυνση της ΕΕ και την ενίσχυση της προετοιμασίας των υποψήφιων χωρών για την ένταξή τους έως το 2030, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τις προκλήσεις που αφορούν την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Για την Ουκρανία, τόνισε την ανάγκη για συνεργασία στην ανοικοδόμησή της, καθώς και τις προοπτικές γύρω από την ένταξή της στην αναπτυσσόμενη ενιαία αγορά της ΕΕ.

Οσον αφορά την κατάργηση της ομοφωνίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ο Μισέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να διαταραχθεί η ενότητα της ΕΕ εάν δεν βρεθούν έξυπνοι τρόποι για την αποφυγή κατάχρησης του δικαιώματος αρνησικυρίας.

Σχετικά με τη διεθνή πολιτική, ο Σαρλ Μισέλ κλήθηκε να σχολιάσει ενδεχόμενη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ και υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί, η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει την αυτονομία και την κυριαρχία της. Στοχεύει σε περισσότερη ανάπτυξη και καινοτομία προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί πιο ισχυρή και κυρίαρχη στο μέλλον, προβάλλοντας τη σημασία ανάπτυξης αυτόνομης ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Πηγή: news.gr