Ο έλεγχος της Βούχλενταρ και οι στρατηγικές εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία

Ο έλεγχος της Βούχλενταρ και οι στρατηγικές εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία



Ο έλεγχος της Βούχλενταρ είναι κρίσιμος καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι του ανατολικού και του νότιου μετώπου, διευκολύνοντας έτσι την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων. Η Βούχλενταρ έχει αποτελέσει προπύργιο αντίστασης, αλλά πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη στην περιφέρεια Ντονέτσκ. Ο ρωσικός στρατός, που ελέγχει πλέον κάτι λιγότερο από το 20% της Ουκρανίας, επιδεικνύει μια σημαντική υπεροχή σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, την ώρα που οι ουκρανικές αρχές ζητούν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη από τους Δυτικούς συμμάχους τους.

Η ανατολική στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε την απόσυρση των δυνάμεών της από την πόλη, με στόχο να αποφευχθεί περικύκλωση από τον ρωσικό στρατό και να διατηρηθούν οι ζωές στρατιωτών και οι δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων. Η εφημερίδα Moskovsky Komsomolets ανέφερε ότι οι τελευταίοι Ουκρανοί στρατιώτες από την 72η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, γνωστή για την αντίστασή της, αποχώρησαν χθες το βράδυ.

Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 80% της περιοχής Ντονμπάς, όπου ξεκίνησε η σύγκρουση το 2014, μετά την υποστήριξή της σε φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις. Από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι μάχες διεξάγονται σε διάφορα μέτωπα με κύριες στρατηγικές τα πυροβολικά και τους βομβαρδισμούς. Ωστόσο, η κατάσταση στο πεδίο της μάχης έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι Ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν στο έδαφος της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, και οι Ρώσοι άρχισαν να προχωρούν ταχύτερα στην ανατολική Ουκρανία.

Η πρόσφατη κατάληψη της Βούχλενταρ έχει προσελκύσει την προσοχή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να προχωρήσουν προς τη Βέλικα Νοβοσίλκα, εδραιώνοντας τη στρατηγική τους στις περιοχές κοντά στις γραμμές ανεφοδιασμού. Κανένας από τους δύο στρατούς δεν έχει αποκαλύψει τις απώλειές του, όμως και οι δύο πλευρές τονίζουν ότι ο αντίπαλος έχει υποστεί σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Στη Βούχλενταρ, οι κατοικημένες περιοχές, που προπολεμικά είχαν πάνω από 14.000 κατοίκους, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Πηγή: news.gr