Ομιλία Κώστα Σκανδαλίδη, Γενικού Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο σ/ν «Κύρωση του Σχεδίου νόμου του Υπ. Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021»

Μέσα στη ζοφερή κρίση της πανδημίας ο Προϋπολογισμός που εισηγείστε είναι έωλος στις προβλέψεις, βαθιά τοξικός στις επιλογές, αντιφατικός και ατελέσφορος. Δεν διαπνέεται από κανενός είδους όραμα, από καμία δυναμική πραγματικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών χωρίς τις οποιες ούτε η οικονομία θα μπει σε τροχιά επανεκκίνησης, ούτε η πολυπόθητη ταχεία ανάπτυξη και μάλιστα αυτόματα και μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να έλθει.

Διάβασα με προσοχή το πυροτέχνημα του Πρωθυπουργού με την πρόταση Πισσαρίδη και τις κατευθύνσεις που έστειλε η Κυβέρνηση στις Βρυξέλες για την έγκριση των εκταμιεύσεων. Δεν αποκόμισα τίποτε το νέο, το ιδιαίτερο, το καινοτόμο τίποτε που να συνδέει τους στόχους με τα μεγέθη του Προϋπολογισμού. Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς σχέδιο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Τον Απρίλη θα αναθεωρήσετε ξανά τους στόχους με διορθωτικό Προϋπολογισμό. Δυστυχώς με τη πολιτική σας είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στη βαθιά ύφεση (10,5%), στα τεράστια ελλείματα (6,8%) και στο δυσβάσταχτο χρέος (208%).

Το απόθεμα των 37δις μείον τα 15,5 δις του ESΜ, η αύξηση των καταθέσεων και ο επιπλέον δανεισμός διασφαλίζει ένα πρωτοφανές πακέτο 40δις για ρευστότητα. Απ’ αυτό στην αγορά διοχετεύονται ελάχιστοι πόροι με κοινωνικά άνιση και απαράδεκτη κατανομή. Ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν μόλις το 12% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα απορροφούν 3,7δις, ενώ πάνω από 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις και 20.000 μικρομεσαίες απορροφούν μόλις 1,4δις ενώ απασχολούν το 88% των εργαζομένων. Προκλητική είναι η παντελής απουσία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού με κορυφαία την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και τη μείωση του υγειονομικού προσωπικού.

Δεν θέλω να θεωρήσετε ότι η κριτική μου ξεκινά από μια αντιπολιτευτική καταστροφική διάθεση απέναντί σας. Δεν έχω τη ψευδαίσθηση ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ισοσκελισμένους  και όχι ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Δεν έχω την απαίτηση να εξαντλήσετε κάθε ικμάδα της οικονομίας και των αποθεμάτων ασυλλόγιστα. Δεν έχω καν την αυταπάτη ότι μπορείτε να αλλάξετε τον κοινωνικό και πολιτικό σας προσανατολισμό ως μια βαθιά συντηρητική παράταξη.

Αν είχατε τη διάθεση να ακούσετε, να συζητήσετε, να αποδεχθείτε, να διαμορφώσουμε μια στοιχειώδη συναντίληψη για να βρεθεί πυξίδα που θα βγάλει  τη χώρα από τη κρίση με σίγουρα βήματα δεν θα είχαμε μια κοινωνία απούσα, μοιρολατρική, φοβική και παραιτημένη. Θα μπορούσαμε τότε να διεκδικήσουμε για τα επόμενα χρόνια μια καλύτερη τύχη να δώσουμε μια πραγματική ελπίδα αναγέννησης για τον τόπο. Για μια τέτοια προοπτική η πολιτική σας είναι ανεπαρκής δυστυχώς.


Πηγή: timesnews.gr