Τις δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τόσο για την εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και αυτές που είναι κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο για την Ενεργειακή Φτώχεια που διοργάνωσαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Όπως τόνισε, η ενεργειακή φτώχεια είναι μείζον κοινωνικό ζήτημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. «Γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή εξοικονόμηση και συγκεκριμένα στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, μέσω του λεγόμενου “Κύματος Ανακαινίσεων”. Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο και της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορούν να ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ έως το 2023, ετοιμαζόμαστε για ένα άλμα στην ενεργειακή εξοικονόμηση, με στόχο την αναβάθμιση 600.000 κτηρίων έως το 2030. Η αρχή γίνεται με το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, ύψους άνω των 850 εκατ. ευρώ, που ξεκινά στις αρχές Δεκεμβρίου και είναι το μεγαλύτερο και ελκυστικότερο που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα».

Επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου, ο ίδιος σημείωσε ότι τα νοικοκυριά που εντάχθηκαν στα προγράμματα «Εξοικονομώ» της περιόδου 2011-2019 μείωσαν την ενέργεια που καταναλώνουν κατά 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο, μειώνοντας σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Με δεδομένο ότι φέτος και τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθούν ακόμα μεγαλύτερα προγράμματα, το όφελος θα πολλαπλασιαστεί. Η εξοικονόμηση ενέργειας, όμως, απαιτεί και την υιοθέτηση νέων, καινοτόμων λύσεων. Μέσω του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” χρηματοδοτούμε πλέον την εγκατάσταση τεχνολογιών Smart Home, όπως έξυπνους θερμοστάτες, έξυπνες πρίζες, έξυπνες τέντες κ.α., για να έχουν οι καταναλωτές ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας στην κατανάλωση. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης εντάσσεται το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ρεύματος, με τους οποίους η κατανάλωση των νοικοκυριών θα βελτιστοποιείται, με αποτέλεσμα να γλυτώνουν σημαντικά έξοδα. Όλα αυτά συνδέονται και με το πλαίσιο για ευέλικτη τιμολόγηση ηλεκτρικού (demand response), που συνεπάγεται ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να προσαρμόζουν την κατανάλωσή τους ώστε να εκμεταλλεύονται τις πιο χαμηλές τιμές που θα τους προσφέρονται κάποιες ώρες της ημέρας» είπε.

Για τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την πρόσφατη απόφαση για τη βελτίωση του πλαισίου υποστήριξης των ευάλωτων καταναλωτών φυσικού αερίου, την ενίσχυση του λογαριασμού επανασύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τα προγράμματα επιδότησης για την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου με φυσικού αερίου (που ξεκίνησαν από την Αττική και θα συνεχιστούν στην Θεσσαλία και ενδεχομένως σε άλλες περιοχές), την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης από το υπουργείο Οικονομικών που επεκτάθηκε φέτος στο φυσικό αέριο, τα ειδικά τιμολόγια (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο κλπ), καθώς και τις υπηρεσίες προμήθειας «τελευταίου καταφυγίου» για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

«Στόχος μας είναι να έχουν όλα τα νοικοκυριά στην Ελλάδα τη δυνατότητα να καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές τους ανάγκες και γι’ αυτό το πλαίσιο για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας θα διευρυνθεί και θα ενισχυθεί» κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Πηγή: timesnews.gr