«Το πρόβλημα του πολιτισμού δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες. Μάλιστα στην περίοδο της πανδημίας η έλλειψη δια ζώσης πολιτιστικής δραστηριότητας είναι κοινωνικό πρόβλημα.

Ο πολιτισμός -όπως η υγεία, η μόρφωση, η εκπαίδευση- είναι κοινωνικό δικαίωμα και αφορά όλο το λαό και πρέπει να εξασφαλίζεται στο λαό με ευθύνη του κράτους» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την συνάντησή του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

«Και βέβαια την ίδια στιγμή που μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την εξασφάλιση της επιβίωσης των καλλιτεχνών, βλέπουμε να βρίσκονται αμέσως εκατομμύρια για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι μάλιστα, με αφορμή την πανδημία, βρίσκουν την ευκαιρία να χειροτερεύουν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων του κλάδου» πρόσθεσε.

«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες. Πρέπει να ανοίξουν όλοι οι χώροι, υπάρχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και από τους εργαζόμενους και από τα κόμματα. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει σε αυτό, γιατί μπορεί να προστατευτεί και η υγεία των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά και το κοινό που θα παρακολουθεί αυτές τις παραστάσεις.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αρνητική υποχώρηση σε εργασιακά δικαιώματα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να υπάρξουν μειώσεις μισθών, δεν πρέπει να υπάρξουν απολύσεις, δεν πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση στον κλάδο, δεν πρέπει να μένουν απλήρωτες οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Και οπωσδήποτε το επίδομα στήριξης πρέπει να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, όπως και στους επαγγελματίες του χώρου» κατέληξε στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας.

«Ενημερώσαμε σήμερα το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα μέτρα στήριξης που διεκδικούμε ως εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού. Είμαστε ο πρώτος πληττόμενος κλάδος και ζητούμε να υπάρξουν μέτρα προστασίας και υγειονομικά πρωτόκολλα για τη νέα σεζόν, η οποία ξεκινά αυτή την εποχή» δήλωσε ο Κώστας Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος της ΠΟΘΑ.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας δήλωσε ότι «στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών ενημερώσαμε τον κ. Κουτσούμπα για τα φοβερά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των ηθοποιών. Σκεφτείτε ότι από τους 10.000 ηθοποιούς μόνο οι 1.000 δουλεύουν αυτή τη στιγμή. Απαιτούμε, λοιπόν, μέτρα για την επιβίωσή μας και μέτρα για να ξαναγίνουν συλλογικές συμβάσεις».

«Ενημερώσαμε τον κ. Γενικό για τα προβλήματά μας, ο οποίος ήταν θετικός και με επερωτήσεις -είπε- θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο για το χώρο μας. Οφείλω, βέβαια, να σας πω πως στον χώρο του τραγουδιού το 80% είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή και αυτοί που δουλεύουν, δουλεύουν με ελάχιστα, σχεδόν με τα μισά χρήματα από ότι δούλευαν πριν ξεκινήσει η υπόθεση του κορωνοϊού. Έτσι, λοιπόν, τα τεράστια προβλήματα -συλλογικές συμβάσεις, ανεργία κ.ά- μας έχουν φέρει σε μια κατάσταση απόλυτης ένδειας» δήλωσε, τέλος, ο Κώστας Σκόνδρας, Πρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr