Αντιπαράθεση για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού σημειώθηκε χθες στη «βουλή» των κατεχομένων με αφορμή δηλώσεις του «υπεξ» για συνομοσπονδία και αναφορές για την ενημέρωση των αρχηγών κομμάτων την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη στο «προεδρικό» υπό τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου, η Κίπρις γράφει ότι η αντιπολίτευση προειδοποίησε πως ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν πρέπει να μεταβεί στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη με τη θέση για «λύση δύο κρατών».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχουρμαν και ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγιτ ανέφεραν ότι σε περίπτωση που η τουρκοκυπριακή πλευρά συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή με τη θέση για «λύση δύο κρατών», θα χαρακτηριστεί ξανά ως η αδιάλλακτη πλευρά και το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι πολύ βαρύ.

Ο κ. Ερχουρμαν είπε ότι σε περίπτωση που μεταβούν στην άτυπη πενταμερή με τις «προσφάτως ανακοινωθείσες προσεγγίσεις», ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα χαρακτηριστεί ως η πλευρά που είναι εναρμονισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η τουρκοκυπριακή ως η πλευρά που δεν εναρμονίζεται με αυτά τα ψηφίσματα και δεν θέλει λύση.

«Αν η τουρκοκυπριακή πλευρά περιέλθει σε αυτήν την κατάσταση, θα είναι πολύ βαρύ το τίμημα γι’ αυτό. Είναι χρήσιμο να επανεξετάσουν όλοι τις θέσεις τους. Αυτή η προσέγγιση είναι μια προσέγγιση απομακρυσμένη από τη συνολική λύση» πρόσθεσε.

Στη δική του παρέμβαση, ο Τζεμάλ Οζγιγιτ ανέφερε ότι ο κ. Τατάρ προσπαθεί να επιτύχει το ανέφικτο στο Κυπριακό και πως έθεσε τη «λύση δύο κρατών» στην ημερήσια διάταξη καλυπτόμενος πίσω από την Τουρκία.

Αντιφατικές δηλώσεις

Σημειώνοντας ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης μιλάει για «λύση δύο κρατών» και ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου για «λύση συνομοσπονδίας», ο κ. Οζγιγιτ υποστήριξε ότι γίνονται διαφορετικές και αντιφατικές δηλώσεις στο Κυπριακό και δεν υπάρχει ενότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Οζγιγιτ, αν πάνε με αυτόν τον τρόπο στην άτυπη πενταμερή, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα χαρακτηριστεί και πάλι αδιάλλακτη.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρθηκε χθες στις δηλώσεις Ερτουγρούλογλου προχθές στη «βουλή» για την συνομοσπονδία και πως οι δικές του αναφορές σε συνομοσπονδία δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως εγκατάλειψη των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών γιατί η συνομοσπονδία συστήνεται από δύο ίσα κυρίαρχα κράτη και δεν υπάρχει ασυνέπεια στο γεγονός ότι η βάση της όλης υπόθεσης είναι τα δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη.

Η έκφραση «ομοσπονδιακή λύση» δεν πρέπει να ερμηνεύεται μόνο ως ομοσπονδία και κάτω από το «ομοσπονδιακό κεφάλαιο» βρίσκεται τόσο η ομοσπονδία όσο και η συνομοσπονδία, σύμφωνα με τον κ. Ερτουγρούλογλου.

Παράδειγμα η… ΕΕ

Υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει νέος συνεταιρισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές και τονίζοντας τη λέξη «αν», ο κ. Ερτογρούλουγλου είπε ότι αυτός ο συνεταιρισμός μόνο συνομοσπονδία θα μπορούσε να είναι και υποστήριξε ότι πρέπει να κινηθούν στη βάση των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών. Εφερε δε ως παράδειγμα συνομοσπονδίας την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υποστήριξε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι προσποιούνται πως επιθυμούν λύση και χάνουν τον χρόνο των Τουρκοκυπρίων αναγκάζοντάς τους να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, τη μεγαλύτερη ζημιά στους Τουρκοκύπριους προκαλούν τα Ηνωμένα Εθνη.

Οταν το λένε αυτό τους χαρακτηρίζουν «εχθρούς της λύσης», αλλά δεν δέχεται αυτόν τον χαρακτηρισμό ανέφερε, τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη και η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, είναι εκείνοι που απομακρύνονται από τη λύση.

Ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε επίσης ότι αν θα υπάρξει νέος συνεταιρισμός αυτός πρέπει να συσταθεί σε πιο γερά θεμέλια από τον συνεταιρισμό του 1960.

Διαπληκτισμοί στη «βουλή»

Την ομιλία Ερτουγρούλογλου ακολούθησαν επικρίσεις κυρίως από «βουλευτές» των κομμάτων ΡΤΚ και ΚΚΔ ενώ έντονος ήταν ο διαπληκτισμός με τον «βουλευτή» του ΡΤΚ, Οζντίλ Ναμί που διερωτήθηκε τι εμποδίζει τον κ. Ερτουγρούλογλου να υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές που αναφέρει, αλλά και τι βήματα κάνει και τι συναντήσεις διεξάγει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Ναμί κατηγόρησε τον κ. Ερτουγρούλογλου ότι αναγκάζει τον «λαό» να πληρώσει το τίμημα για τις πολιτικές του. Η «βουλευτής» του ίδιου κόμματος, Ντουγούς Ντεριά κατηγόρησε τον Ερτουγρούλογλου για δημαγωγία.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχουρμαν δήλωσε ότι νιώθει ντροπή για το γεγονός πως γίνονται πολιτικές εκτιμήσεις με «την αύρα της λίθινης εποχής».

Είπε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «κυριαρχία» μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά η «κυριαρχία» ισχύει και κατά τη διάρκεια των «εκλογών» για τα άτομα που θα διοικούν την κοινότητα.

Εννοώντας τις παρεμβάσεις της Τουρκίας κατά τις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές, ο κ. Ερχουρμαν διερωτήθηκε: «Μήπως για να είναι κράτος ένα κράτος δεν πρέπει να εκλέγει με τη δική του βούληση εκείνους που θα το διοικούν; Τότε πού ήσασταν;».

Δεν θα αλλάξουν στάση

Οταν ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση στο Κυπριακό ούτε μετά από 50 χρόνια, ο κ. Ερχουρμαν διερωτήθηκε με ποια κίνητρα θα αποδεχθούν τη συνομοσπονδία βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα οι Ελληνοκύπριοι που δεν αποδέχθηκαν την ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Οταν ο κ. Αρικλί έφερε ως παράδειγμα τη Σερβία και το Κόσσοβο, ο Τουφάν Ερχουρμαν του υπέδειξε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και επισήμανε ότι δεν είναι ορθό να πειραματίζονται όταν το ζήτημα αφορά στα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού».

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ


Πηγή: timesnews.gr