Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού έλαβε σήμερα (02/12) έγκριση για χρήση στη Μεγάλη Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, στην Ευρώπη ακόμη υπάρχει μια στάση αναμονής.

Όπως επισήμανε η Στέλλα Κυριακίδου κατά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, η προτεραιότητα της Ε.Ε. είναι «η ασφάλεια των εμβολίων». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι όλα τα εμβόλια θα αξιολογηθούν για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτός είναι ο τρόπος που μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να προχωρήσουν με εμβολιασμούς. Είναι οι εμβολιασμοί που θα σώσουν ζωές και όχι τα εμβόλια».

Επίσης, σημείωσε ότι η Ένωση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες όσον αφορά στην άδεια υπό όρους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα -όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει θετική επιστημονική γνώμη.

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κυριακίδου εστίασε επίσης στη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε γνήσια συνεργασία, συντονισμό και αλληλεγγύη για τον έλεγχο της πανδημίας».

«Μπορούμε να το κάνουμε μαζί, άρα ας προχωρήσουμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μέχρι να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που θα κρατήσει τους πολίτες μας ασφαλείς», κατέληξε.


Πηγή: timesnews.gr