Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400 – Με αντίποινα απειλεί...

Κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400 – Με αντίποινα απειλεί η Άγκυρα

307
0

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.

ΗΟυάσινγκτον προχώρησε σήμερα στην πολυαναμενόμενη κίνησή της επιβάλοντας κυρώσεις εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας SSB για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον θεωρείτο ειλημμένη από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters και τα τιμωρητικά μέτρα συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το αμερικανικό Κογκρέσο.

“Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ (…) δεν θα ανεχθούν μεγάλες συναλλαγές με τους τομείς ρωσικής άμυνας και μυστικών πληροφοριών”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωσή του.

Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και του Αμερικανικού προσωπικού, πρόσθεσε ο Πομπέο.

Ο ίδιος παράλληλα παρότρυνε την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα της απόκτησης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο.

Η κίνηση της Ουάσινγκτον αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα και δυνητικά να βλάψει την τουρκική οικονομία, που ήδη πλήττεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Οι αμερικανικές κυρώσεις, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Τουρκία προς ΗΠΑ για τις κυρώσεις: “Θα ανταποδώσουμε”

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για κυρώσεις προς την Τουρκία, για την αγορά των S-400, ήταν η αναμενόμενη.

“Η Τουρκία καταδικάζει τις «μονομερείς» κυρώσεις των ΗΠΑ για τους S-400 και θα ανταποδώσει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή”, είναι η απάντηση της Άγκυρας.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ πάντως στρέφονται κατά αξιωματούχων της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας. Μένει να διευκρινιστεί  αν αυτές οι κυρώσεις θα ΄χουν επιπτώσεις στην τροφοδοσία της Τουρκίας με αναγκαία “υλικά” για τη συντήρηση των αμερικανικών όπλων που διαθέτουν οι Τούρκοι.


Πηγή: timesnews.gr