Στα πυρά που δέχεται για τις εργασίες που γίνονται στην Ακρόπολη, απάντησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Η κα Μενδώνη εξήγησε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε τσιμέντο, αλλά τεχνητός λίθος με περιεκτικότητα τσιμέντου μόλις 12%.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού,  με τις εργασίες αυτές, διευκολύνεται η πρόσβαση των ΑμεΕΑ στην Ακρόπολη, προστατεύεται ο Ιερός Βράχος, ενώ το υλικό είναι φιλικό προς το περιβάλλον και αφαιρείται εύκολα.

Η κα Μενδώνη, τόνισε επίσης, ότι πρόκειται για υλικό διεθνώς αναγνωρισμένο που χρησιμοποιείται στις αναστηλώσεις πλήθους μνημείων παγκοσμίως, ενώ η παρέμβαση γίνεται με βάση τη μελέτη του Καθηγητή του Πολυτεχνείου Μανώλη Κορρέ.

Η συνέντευξη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ

Άρης Πορτοσάλτε: Ξεσηκώθηκε μια αντάρα αντιπολιτευτική, κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, κυρία Μενδώνη, για την περίφημη “τσιμεντοποίηση” της Ακροπόλεως. Τι έχει συμβεί;

Λίνα Μενδώνη: Αυτή τη στιγμή γίνεται το έργο της διάστρωσης των διαδρομών της Ακρόπολης. Η διάστρωση θα εξυπηρετήσει όλους τους επισκέπτες. Ελπίζουμε ότι του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε πάλι τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών στην Ακρόπολη, και φυσικά τα άτομα με αναπηρία. Οι διαδρομές αυτές γίνονται με βάση μελέτη του Ακαδημαϊκού και καθηγητή κ. Κορρέ, η οποία αποκαθιστά τις αρχαίες στάθμες στον αρχαίο Βράχο. Δεν θα εφαρμόσουμε στη φάση αυτή το σύνολο της μελέτης, επιλέξαμε την Α΄ Φάση, η οποία αφορά στις διαδρομές και στην αποκατάσταση της οδού των Παναθηναίων. Αυτό, λοιπόν, το οποίο συμβαίνει είναι ότι οι παλιές τσιμέντινες και σκυροδετημένες διαδρομές, οι οποίες έγιναν τη δεκαετία του ΄60, στη συνέχεια επισκευάστηκαν τη δεκαετία του ΄70, και  το 2003 ,πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες,  σήμερα είναι σε εξαιρετικά κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κινηθεί αμαξίδιο και να υπάρχουν πολλά ατυχήματα στους επισκέπτες της Ακρόπολης…

Α.Π.: Αν μου επιτρέπετε, εκεί πάνω πάτησε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα στα χρόνια Σύριζα, επειδή φωνάζει ο Σύριζα, το λέω… Δεν ξέρανε ότι περπάτησε πάνω σ΄ αυτόν τον τσιμεντένιο διάδρομο;

Λ.Μ.: Βεβαίως περπάτησε πάνω σ΄ αυτόν τον διάδρομο. Από τότε όμως που πάτησε ο Ομπάμα, πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια  μέχρι σήμερα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Το παλιό τσιμέντο έχει αποσαθρωθεί, έχουν βγει τα σίδερα σε πολλά σημεία. Με την ευκαιρία του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς που εγκαταστήσαμε στην Ακρόπολη, αποκαθίστανται και επιστρώνονται οι διαδρομές. Αυτό το οποίο ονομάζουν τσιμέντο είναι το αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, δηλαδή τεχνητός λίθος, όπως αυτός που χρησιμοποιείται στις αναστηλώσεις και στις συμπληρώσεις των αρχιτεκτονικών μελών στα μνημεία, με περιεκτικότητα 12% τσιμέντο το οποίο είναι απολύτως αναστρέψιμο και απολύτως φιλικό με το περιβάλλον.

Α.Π.: Δεν βάζετε κάτι που να χαλάει το σύνολο εκεί, βάζετε ένα υλικό που χρησιμοποιείτε στα έργα…

Λ.Μ.: Μα είναι δυνατόν; Όχι μόνο στα έργα της Ακρόπολης κ. Πορτοσάλτε, αυτό το αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα χρησιμοποιείται διεθνώς για την ανάδειξη και διάρθρωση, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, εντός αρχαιολογικών χώρων και σε περιβάλλοντα μνημείων.

Α.Π.: Ψάχνω γιατί έκανε φασαρία ο Σύριζα και γιατί χάνουμε χρόνο, έχουμε κι άλλες δουλειές, γιατί δημιουργούν τέτοια βαβούρα;

Λ.Μ.: Θα σας θυμίσω όταν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάναμε πάλι τη διάστρωση σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, υπήρχε πάλι αντίστοιχη αντίδραση, ότι βάζουμε τσιμέντα σε αρχαιολογικούς χώρους. Δεν ξέρω γιατί το κάνει ο Σύριζα, προφανώς το κάνει για αντιπολιτευτικούς λόγους, προφανώς ενοχλείται όταν γίνεται έργο.

Α.Π.: Όταν ανεβαίνουν όμως με πανό πάνω και οικειοποιούνται το χώρο της Ακρόπολης δεν ακούω καμιά φασαρία από το χώρο της αριστεράς. Όταν απλώνονται κάτι σεντόνια εκεί…

Λ.Μ.: Το έχω πει πολλές φορές, η εικόνα της Ακρόπολης είναι η εικόνα της χώρας. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώντας τους ειδικότερους επιστήμονες, ξέρετε αυτή την μελέτη την οποία εφαρμόζουμε σήμερα, την είχε συζητήσει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως επί του αειμνήστου Χαράλαμπου Μπούρα. Ο Μανόλης Κορρές, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην προεδρεία της Επιτροπής, είναι ο κατεξοχήν ειδικός, είναι ο άνθρωπος που ξέρει την Ακρόπολη ίσως καλύτερα από το σπίτι του.

Α.Π.: Και μάλιστα σε έναν τομέα που η Ελλάδα, ακριβώς με αυτούς τους δύο ανθρώπους, και όλο το δυναμικό των επιστημόνων που τους περιβάλλουν, εξάγει γνώση σε αυτό τον τομέα

Λ.Μ.: Ακριβώς, εξάγει γνώσεις. Και να πω και κάτι άλλο. Όλες οι παρεμβάσεις στην Ακρόπολη έχουν απασχολήσει διεθνή συνέδρια τις τελευταίες δεκαετίες, επαναλαμβανόμενα συνέδρια.

Α.Π.: Η κ. Αναγνωστοπούλου ζήτησε συνέδριο… Δεν οργανώνετε συνέδριο για τη διάστρωση και ξεσηκώθηκε αντάρα. Έπρεπε να τους φωνάξετε να πουν τη γνώμη τους…

Λ.Μ.: Όλο το όραμα του Μανόλη Κορρέ, που αφορά την αποκατάσταση της αρχαίας στάθμης σε όλο τον Ιερό Βράχο, έχει συζητηθεί κατ΄ επανάληψη. Ο Μανόλης Κορρές είναι ο πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στο είδος του αυτή τη στιγμή. Ολόκληρο το αναστηλωτικό πρόγραμμα της Ακρόπολης έχει απασχολήσει τους ειδικούς, δεκαετίες. Δεν πάμε να κάνουμε κάτι το οποίο δεν το ξέρει η επιστημονική κοινότητα, δεν πάμε να κάνουμε κάτι εν κρυπτώ. Είναι δυνατόν; Αυτή τη στιγμή αποκαθίσταται η οδός των Παναθηναίων και για πρώτη φορά ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα, μπαίνοντας από τα Προπύλαια και κυρίως εξερχόμενος, να  μπορεί να βλέπει, να βιώνει αυτό το οποίο βίωνε ο αρχαίος άνθρωπος. Έχω διαβάσει αυτά που γράφουν και λένε γιατί δεν βάλατε μάρμαρα, γιατί δεν κάνατε αποκατάσταση τύπου Πικιώνη, γιατί δεν χρησιμοποιήσατε ξύλα, γιατί δεν βάλατε μεταλλικά στοιχεία, γιατί δεν βάλατε γυαλί. Όλα αυτά είναι εντελώς ασύμβατα με την Ακρόπολη. Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, αυτός ο τεχνητός λίθος, είναι ένα απολύτως ουδέτερο υλικό, απολύτως αναστρέψιμο. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις η φθορά των παλαιών τσιμέντων επέφερε από τα πατήματα εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών λειάνσεις στον Βράχο, με αποτέλεσμα, σε πάρα πολλά σημεία, αρχαίες λαξεύσεις να τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτή τη στιγμή μπαίνει ένα προστατευτικό υλικό, επ΄ αυτού, μπαίνει αυτός ο τεχνητός λίθος για να προστατεύσει και τον Ιερό Βράχο. Όποιος θέλει οποιαδήποτε στιγμή να το αποκαταστήσει δεν έχει παρά να βγάλει αυτό το τεχνητό υλικό.

Α.Π.: Τεσσεράμισι χρόνια κυβέρνησαν. Ας καλούσαν την Επιτροπή, τον κ. Κορρέ να τα εξηγήσει να τελειώνουμε. Φασαρία για το τίποτα. Τεσσεράμισι χρόνια είχαν την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, παρήλασαν διάφοροι υπουργοί, ας τον καλούσαν τον άνθρωπο να τους εξηγήσει.

Λ.Μ.: Όχι μόνο αυτό. Ας κάνανε το έργο.

Α.Π.: Σωστό κι αυτό. Δεν πρόλαβαν κυρία Μενδώνη.

Λ.Μ.: Από το 2018, συζητούσαν τις διαστρώσεις της Ακρόπολης. Ήταν κυβέρνηση. Φτάσαμε καλοκαίρι του 2019 και δεν είχε γίνει τίποτα.


Πηγή: timesnews.gr