Ο εμβολιασμός βουλευτών κατά της Covid-19, εκτός του επίσημου πρωτοκόλλου χορήγησης εμβολίων, προκάλεσε έντονη αγανάκτηση σήμερα στον Λίβανο, με την Παγκόσμια Τράπεζα να απειλεί να αναστείλει τη χρηματοδότησή της στην εκστρατεία, λόγω αυτής της «παραβίασης».

Δεκαέξι βουλευτές και τέσσερις εργαζόμενοι της Βουλής εμβολιάστηκαν εντός του κτιρίου του Κοινοβουλίου, παραδέχτηκε  σήμερα ο γενικός γραμματέας της Εθνοσυνέλευσης του Λιβάνου, Αντάν Ντάχερ.

«Αυτό που συνέβη σήμερα είναι μια παραβίαση, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε», είπε οργισμένος ο πρόεδρος της κυβερνητικής επιτροπής, αρμόδιος για το πρόγραμμα εμβολιασμών, Αμπντέλ Ραχμάν Μπιζρί.

«Είναι μια απόπειρα ευνοιοκρατίας (…) Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρακάμπτει το σχέδιο», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι απέσυρε την παραίτησή του αφού συζήτησε με την ομάδα του και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η είδηση προκάλεσε οργή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το hashtag #NoWasta («καμία ειδική μεταχείριση» στα αραβικά) να οδηγεί στις τάσεις στο twitter στον Λίβανο.

Οι βουλευτές κατηγορούνται κυρίως ότι δεν εγγράφηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού σε ένα ειδικό κέντρο εμβολιασμών.

«Η μητέρα μου είναι 84 ετών, εγγράφηκε και δεν έχει φτάσει ακόμη η σειρά της (…) Όλοι οι πολιτικοί, οι οικογένειες και οι φίλοι τους, θα εμβολιαστούν πριν από αυτήν», είπε οργισμένος ένας χρήστης του twitter.

Σε μια χώρα που μαστίζεται από διαφθορά και πελατειακές σχέσεις, πληττόμενη από μια σοβαρή οικονομική κρίση, η πολιτική τάξη δέχεται συχνά κριτική για καταστροφική διαχείριση δημοσίων υποθέσεων.

Ο Λίβανος ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού του στις 14 Φεβρουαρίου λαμβάνοντας οικονομική βοήθεια 34 εκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία είχε διαβεβαιώσει ότι οι παρατηρητές της θα εγγυόνταν μια «δίκαιη πρόσβαση» στα εμβόλια.

Η πρώτη φάση εμβολιασμών αφορούσε ιατρικό προσωπικό και άτομα άνω των 75 ετών, που θα έπρεπε να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα.

Περίπου 17.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν, καθώς η χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει συνολικά περισσότερα από 355.000 κρούσματα της Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 4.340 θανάτων.

Ο εμβολιασμός των βουλευτών, οι οποίοι είναι άνω των 75 ετών, «δεν συμμορφώνεται με το συμφωνημένο εθνικό σχέδιο» και ίσως αποτελεί μια «παραβίαση των όρων» της συμφωνίας, αντέδρασε στο twitter ο περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σαρόζ Κουμάρ Ζα.

«Μετά την επιβεβαίωση της παραβίασης, η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να αναστείλει τη χρηματοδότηση διανομής εμβολίων», πρόσθεσε. «Απευθύνω έκκληση σε όλους (…) περιμένετε τη σειρά σας».

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr