Ένοπλοι σκότωσαν σήμερα έναν Λίβυο πολέμαρχο, καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου, όπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές.

Ο Μαχμούντ αλ Ουερφάλι πυροβολήθηκε, μαζί με δύο σωματοφύλακές του, μέσα από ένα αυτοκίνητο, ενώ βρισκόταν έξω από ένα νοσοκομείο στη Βεγγάζη.

Ο Ουερφάλι ήταν διοικητής μιας ειδικής μονάδας του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Αυτός ο συνασπισμός δυνάμεων είχε υπό τον έλεγχό του την ανατολική Λιβύη τα τελευταία χρόνια.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είχε παραπέμψει δύο φορές τον Ουερφάλι με την κατηγορία ότι σκότωσε περισσότερους από 40 αιχμαλώτους. Η μία από αυτές τις διώξεις αφορούσε ένα συμβάν, το 2018, όπου φωτογραφίες τον έδειχναν να πυροβολεί 10 αιχμαλώτους που είχαν δεμένα τα μάτια.

Αυτόν τον μήνα κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται μαζί με τους ένστολους άνδρες του να εισβάλουν σε μια έκθεση αυτοκινήτων στη Βεγγάζη και να σπάνε έπιπλα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Οι τριβές μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων στην ανατολική Λιβύη εντείνονται εδώ και κάποιο διάστημα και ενδέχεται να εξελιχθούν σε επιθέσεις αντιποίνων, σχολίασε ο Τάρεκ Μεγκερίσι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας», πρόσθεσε.

Η νέα, μεταβατική κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της αυτόν τον μήνα, αντικαθιστώντας τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στην ανατολική και τη δυτική Λιβύη, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής προσπάθειας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr