Διαδήλωση, έρευνα, προσκλήσεις για παραίτηση: η αστυνομία του Λονδίνου βρίσκεται αντιμέτωπη με θύελλα επικρίσεων, μετά την επίμαχη επέμβαση κατά τη διάρκεια μίας χωρίς άδεια εκδήλωσης στην μνήμη της νεαρής Λονδρέζας, η δολοφονία της οποίας έχει συγκλονίσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εικόνες που δείχνουν γυναίκες με χειροπέδες έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, που προστίθενται στη συγκίνηση που έχει προκαλέσει η εξαφάνιση της 33χρονης Σάρας Έβεραρντ στις 3 Μαρτίου, καθώς επέστρεφε στο σπίτι της.

Το πτώμα της βρέθηκε σε δάσος του Κεντ. Ένα μέλος της μονάδας της αστυνομίας που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών, ένας αστυνομικός, ο Γουέιν Κούζενς, 48 ετών, κατηγορείται για την απαγωγή και τη δολοφονία της.

Η εκδήλωση στη μνήμη της που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με τη συμμετοχή πλήθους γυναικών γνώρισε τη βίαιη καταστολή της αστυνομίας του Λονδίνου. Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, ζήτησε από τον επιθεωρητή των δυνάμεων της αστυνομίας να προχωρήσει σε έρευνα για τις αστυνομικές ενέργειες το βράδυ εκείνο.

Δυσαρεστημένος από τις εξηγήσεις που έλαβε από την αστυνομία, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Η προοπτική αυτή έγινε ευνοϊκά δεκτή από την αρχηγό της αστυνομίας του Λονδίνου, Κρεσίντα Ντικ, η οποία δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά τις εκκλήσεις. «Κανείς από μας δεν θα ήθελε να δει τα γεγονότα που αντιμετωπίσαμε» είπε, προσθέτοντας ότι, αν η συγκέντρωση στη μνήμη της Σάρας Έβεραρντ ήταν νόμιμη, «θα είχε πάει και η ίδια».

Η αστυνομία διέλυσε βίαια τη συγκέντρωση, διότι παρέβαινε τα περιοριστικά μέτρα κατά της επιδημίας. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να πείσουν τους ανθρώπους να διαλυθούν και πολλοί το έκαναν, είπε. «Εκτός μιας μικρής μειονότητας» ανέφερε.

Σύμφωνα με την υπαρχηγό, Χέλεν Μπολ, αυτά τα λίγα άτομα άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να σπρώχνουν τους αστυνομικούς και να τους πετούν αντικείμενα.

Η κατάσταση ήταν τέτοια, που χρειάσθηκε η επέμβαση της αστυνομίας, διότι οι εκατοντάδες των ατόμων που ήταν συγκεντρωμένα συνιστούσαν κίνδυνο μετάδοσης του ιού, είπε.

Έγιναν τέσσερις συλλήψεις για παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της επιδημίας και για διασάλευση της δημόσιας τάξης.

Το απόγευμα της Κυριακής, λίγες εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο αρχηγείο της Σκοτλαντ Γιαρντ για να εκφράσουν την οργή τους και στην συνέχεια κινήθηκαν προς το κοινοβούλιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP


Πηγή: timesnews.gr