• Γράφει η  ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • MSc, MBA, SRD – Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • www.somaygies.gr

Ο λουκουμάς είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για ζύμη μαγιάς τηγανισμένη σε καυτό λάδι με σφαιρικό σχήμα. Από πάνω γαρνίρονται με υλικά της επιλογής μας και η γεύση τους είναι μοναδική. Ας δούμε αναλυτικότερα τι περιέχουν οι αγαπημένοι λουκουμάδες.

Διατροφική αξία

Οι λουκουμάδες είναι ένα από τα πιο νόστιμα αλλά ταυτοχρόνως και από τα πιο παχυντικά γλυκά με υψηλή θερμιδική αξία. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιούμε για το τηγάνισμα. Στη συνέχεια, το θερμιδικό φορτίο αυξάνεται αναλόγως με τα υλικά που θα επιλέξουμε για να τους συνοδεύσουμε.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι 100 γραμμάρια σκέτων λουκουμάδων περιέχουν:

  • 330 θερμίδες
  • 4 γρ. συνολικό λίπος εκ του οποίου
  • 2 γρ. κορεσμένο λίπος
  • 68 γρ. υδατάνθρακες
  • 2 γρ. διαιτητικές ίνες
  • 30 γρ. ζάχαρα
  • 6 γρ. πρωτεΐνη

Ο ένας λουκουμάς λοιπόν (30 γρ.) περιέχει περίπου 70-90 θερμίδες! Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις ποσότητες και τη συχνότητα που τους καταναλώνουμε εάν θέλουμε να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας.

Πώς θα φτιάξετε σπιτικούς λουκουμάδες

Βασική συνταγή για λουκουμάδες:

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 500 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 20 γρ. νωπή μαγιά
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο μισό χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.
  2. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι το ζυμάρι να τριπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Βάζουμε μπόλικο λάδι να ζεσταθεί σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα. Ανακατεύουμε τον χυλό και με δυο κουτάλια φτιάχνουμε λουκουμάδες και τους ρίχνουμε στο καυτό λάδι (δηλαδή με το ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο από το χυλό και με το άλλο τον σπρώχνουμε να πέσει στο λάδι).
  4. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες λίγους-λίγους ανακατεύοντάς τους με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τους βγάζουμε με την κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
  5. Τους σερβίρουμε με υλικά της προτίμησής μας.

Με τι μπορούμε να τους συνοδεύσουμε;

Φυσικά, όλη η απόλαυση των λουκουμάδων κρύβεται στο συνδυασμό που θα κάνουμε για το γαρνίρισμα. Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ των παρακάτω υλικών:

  • Μέλι
  • Κανέλα
  • Ξηρούς καρπούς
  • Σοκολάτα
  • Λευκή σοκολάτα
  • Παγωτό
  • Κρέμα
  • Μαρμελάδα
  • Φυστικοβούτυρο
  • Πραλίνες της αρέσκειας μας
  • Ζάχαρη άχνη
  • Σουσάμι
  • Μπισκότο
  • Καραμέλα γάλακτος

Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα να φτιάξουμε αλμυρούς λουκουμάδες. Μπορούμε πολύ απλά στη βασική συνταγή μας να προσθέσουμε μπαχαρικά και ξερά μυρωδικά της επιλογής μας όπως είναι ρίγανη, πιπέρι, θυμάρι, πάπρικα και άλλα. Οι αλμυροί λουκουμάδες μπορούν να συνοδευτούν υπέροχα με:

  • Φέτα
  • Σάλτσα ντομάτας
  • Σος πετιμέζι
  • Τυροκαυτερή

Για μεγαλύτερη απόλαυση, εάν έχετε βαρεθεί τη κλασική εκδοχή τους, υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή να φτιάξετε γεμιστούς λουκουμάδες είτε αλμυρούς είτε γλυκούς. Γεμίστε τους με:

  • Πραλίνες
  • Σοκολάτα
  • Μαρμελάδα
  • Φρούτα
  • Φέτα
  • Ελιές και λιαστές ντομάτες
  • Τυρί κρέμα
  • Αλλαντικά
  • Κιμά

Όπως και να τους φτιάξετε, με όποιον συνδυασμό και να επιλέξετε να τους συνοδεύσετε, το σίγουρο είναι πως θα τους απολαύσετε. Δοκιμάστε κάθε φορά και μια διαφορετική εκδοχή πριν καταλήξετε στους αγαπημένους σας, πάντα όμως με μέτρο και προσοχή!

The following two tabs change content below.

ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ασκώντας το επάγγελμα αδιάκοπα από το 2003. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι. Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο “Σώμα Υγιές” (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να βρούνε τις διατροφικές τους ισορροπίες. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Αυτή την περίοδο επίσης, γράφει κάποιο βιβλίο διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό διαιτολογικό κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334, e-mail: [email protected],


Πηγή: timesnews.gr