Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού. Ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης «Ελευθερία» στη χώρα μας, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα λάβει – μόνο από την Pfizer –  1.265.550 δόσεις του εμβολίου.

Για την ποσότητα των εμβολίων που αρχικά θα έρθει στη χώρα μας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

  • Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων.
  • Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς.
  • Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις.
  • Έως το τέλος Μαρτίου 1.265.550 δόσεις.

«Η επιχείρηση «Ελευθερία» έχει ως στόχο να διασφαλίσουμε την ορθή αποθήκευση και διανομή του εμβολίου και την οργανωμένη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλα τα σημεία της χώρας» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι στην επιχείρηση εμπλέκονται πολλοί φορείς του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι έχουν μετεγκατασταθεί στο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στη μεταφορά του εμβολίου σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δημιουργήσει πλατφόρμες για την πραγματοποίηση των ραντεβού για τον εμβολιασμό, ενώ για όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης από τη στιγμή που τα εμβόλια θα περάσουν τα σύνορα της χώρας μας, υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε εξειδικευμένους χώρους που πληρούν όλες τις προδιαγραφές για αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων. Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε 5 τέτοιους χώρους και τους έχει εφοδιάσει με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης.

Οι εταιρείες που θα κάνουν τη διανομή είναι πιστοποιημένες ώστε να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ


Πηγή: timesnews.gr