Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μανουέλ ντε Ολιβέιρα: Κρατάει τον τίτλο του μακροβιότερου σκηνοθέτη όλων των εποχών

Μανουέλ ντε Ολιβέιρα: Κρατάει τον τίτλο του μακροβιότερου σκηνοθέτη όλων των εποχών

310
0

Μανουέλ ντε Ολιβέιρα (πλήρες όνομα: Μανουέλ Καντίντο Πίντο ντε Ολιβέιρα, Manoel Cândido Pinto de Oliveira, Πόρτο, Πορτογαλία, 11 Δεκεμβρίου 1908 – Λισαβόνα, 2 Απριλίου 2015) ήταν Πορτογάλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, ο σημαντικότερος της χώρας του και ένας από τους σπουδαιότερους του κόσμου. Κρατάει τον τίτλο του μακροβιότερου σκηνοθέτη όλων των εποχών. Επίσης παραμένει ο σκηνοθέτης με την χρονικά μεγαλύτερη καριέρα όλων των εποχών, καθώς έφτιαχνε ταινίες απο το 1929 εως το 2015. Με το έργο του διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία του πορτογαλικού σινεμά.

Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε αθλητής του άλματος επί κοντώ. Ξεκίνησε να ασχολείται με τον κινηματογράφο σε ηλικία 20 ετών, αρχικά ως ηθοποιός και το 1931 δημιούργησε το πρώτο του ντοκιμαντέρ. Ήταν παντρεμένος από το 1940 με τη Μαρία Ιζαμπέλ Μπραντάο ντε Μενέσες ντε Αλμέιντα Καρβαλές και μαζί της απέκτησε τέσσερα παιδιά. Εκτός των πολλών ντοκιμαντέρ (στα οποία στράφηκε μετά την εισπρακτική αποτυχία της πρώτης του ταινίας) ο Ολιβέιρα γύρισε περισσότερες από πενήντα ταινίες μεγάλου μήκους, ενώ τιμήθηκε με πολλά κινηματογραφικά βραβεία και διακρίσεις.

_____________________________________________________

Σε ηλικία 106 ετών

Σε ηλικία 106 ετών, πέθανε ο σημαντικότερος πορτογάλος κινηματογραφιστής -και ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες στον κόσμο-, Μανουέλ ντε Ολιβέιρα. Μέχρι σήμερα υπήρξε ο γηραιότερος σκηνοθέτης στην ενεργό δράση, γυρίζοντας ταινίες μέχρι το τέλος της ζωής του. Με τις ταινίες του καθόρισε τη «φωνή» του πορτογαλικού σινεμά.

Πέθανε ο «αιωνόβιος» του σινεμά, ο σκηνοθέτης Μανουέλ ντε Ολιβέιρα

Σε ηλικία 106 ετών, πέθανε ο σημαντικότερος πορτογάλος κινηματογραφιστής -και ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες στον κόσμο-, Μανουέλ ντε Ολιβέιρα.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο παραγωγός Λουίς Ουρμπάνο, επικαλούμενος πηγές στην οικογένεια του κινηματογραφιστή. Την είδηση δημοσίευσε και η ιστοσελίδα του Πόρτο.

Ο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1908 στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Το πλήρες όνομά του ήταν Μανουέλ Καντίντο Πίντο ντε Ολιβέιρα.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κινηματογραφίας της χώρας του. Από την αρχή της καριέρας του και για τις επόμενες δεκαετίες διαμόρφωσε τη «φωνή» του πορτογαλικού σινεμά.

Αρχικά ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το άλμα επί κοντώ. Από το 1929 ασχολείται με το σινεμά, αρχικά σποραδικά. Εμφανίστηκε, μάλιστα, και ως ηθοποιός σε κάποιες ταινίες.

Την πρώτη του ταινία τη γυρίζει το 1931. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που δείχνει τους εργάτες στον ποταμό Ντούρο του Πόρτο.

Στις 4 Δεκεμβρίου 1940 παντρεύτηκε τη Μαρία Ιζαμπέλ Μπραντάο ντε Μενέσες ντε Αλμέιντα Καρβαλές, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Το Aniki Bobo είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινίας, η οποία απέσπασε πολύ θετικά σχόλια. Ωστόσο, δεν τα πήγε καλά στα ταμεία, αναγκάζοντας τον σκηνοθέτη να περιοριστεί για την επόμενη εικοσαετία σε κάποια ελάχιστα ντοκιμαντέρ.

Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα γύρισε περισσότερες από 50 ταινίες μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ και κέρδισε δεκάδες κινηματογραφικά βραβεία.

Ακούραστος εργάτης του σινεμά, ο Ολιβέιρα γύριζε ταινίες σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν μέχρι σήμερα ο γηραιότερος σκηνοθέτης στην ενεργό δράση.

Η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του ήταν το Gebo et l’ombre, ταινία που γύρισε το 2012.

Από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι το O Pintor e a Cidade, O Acto Da Primavera, το A Divina Comedia και το Je rentre a la maison.

Τέλη δεκαετίας του 1970, αρχές της δεκαετίας του 1980 γυρίζει την «τετραλογία των ματωμένων ερώτων» που πολλοί θεωρούν ως την πιο ώριμη περίοδο της καριέρας του.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη


Πηγή: timesnews.gr