Βίντεο που φέρεται να απεικονίζει δοκιμές του ρωσικού οπλισμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) Orion στη Συρία έπαιξε στη ρωσική τηλεόραση.

Όπως αναφέρει το The Drive, το βίντεο- που περιλαμβάνει χρήση όπλων από το αεροσκάφος- προβλήθηκε από τo ρωσικό κρατικό Channel One, στο πλαίσιο αφιερώματος στις τεχνολογίες UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) που αναπτύσσει η χώρα και προήλθε από την αξιολόγηση σε συνθήκες μάχης του drone, η οποία έλαβε χώρα το 2018. Αν και στο απόσπασμα με τα στιγμιότυπα πολεμικών επιχειρήσεων το αεροσκάφος φαίνεται να φέρει τέσσερα μικρά όπλα σε πυλώνες στα φτερά του, τα σημεία εκείνα είχαν υποστεί επεξεργασία.

РОССИЯ 24

Η εν λόγω πολεμική αποστολή φαίνεται να επιβεβαιώνεται από υλικό από μια απογείωση ενός Orion στην αεροπορική βάση Τ-4 στη Χομς της κεντρικής Συρίας. Στο παρελθόν η βάση αυτή είχε χρησιμοποιηθεί ευρέως για ρωσικές επιχειρήσεις, λόγω της εγγύτητάς της στα θέατρα επιχειρήσεων – πιο κοντά από ό,τι η κύρια ρωσική βάση στη Χμαϊμίμ- υποδεικνύοντας πως τo Orion απεστάλη εκεί για να «δει» όσο περισσότερο χρόνο επιχειρήσεων ήταν δυνατόν. Ο χρήστης @obretix του Twitter έκανε σύγκριση με πιο πρόσφατες εικόνες της ίδιας βάσης και φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως το βίντεο τραβήχτηκε κάπου μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2017 και των αρχών του Απριλίου του 2019.

Το Orion έχει έναν πυργίσκο κάτω από το ρύγχος, με ηλεκτρο-οπτικές και υπέρυθρες κάμερες, συν λέιζερ για χρήση κατευθυνόμενων όπλων. Επίσης μπορεί να εξοπλιστεί με επιπλέον κάμερες ή ραντάρ, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως του εγκαταστάθηκε ραντάρ κατά τη χρήση του στη Συρία.

Σύμφωνα με το Channel One, το Orion μπορεί να φέρει κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες και άλλα όπλα ακριβείας, που χαρακτηρίστηκαν ως «ακόμα απόρρητα». Επίσης, σε άλλο σημείο του βίντεο φαίνεται να ρίχνει μια μη κατευθυνόμενη βόμβα από ένα σημείο στη μέση του. Σημειώνεται πως το Orion είχε εμφανιστεί και στο ημερολόγιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για το 2021, όπου φαίνεται να φέρει κατευθυνόμενες βόμβες, βαμμένο σε καμουφλάζ παραλλαγής ερήμου.

Όσον αφορά στις επιδόσεις του, ο Σεργκέι Τιουγκέι, αναπληρωτής επικεφαλής μη επανδρωμένης αεροπορίας στην ανώτατη διοίκηση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας είπε ότι διαπιστώθηκε πως το drone φάνηκε πως δεν είναι απλά επιτυχημένο, μα και «ικανό να επιβιώνει» (ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός προκαλεί ερωτηματικά, δεδομένου ότι οι καταρρίψεις drones- ακόμα και της κατηγορίας των αμερικανικών Predator και Reaper) δεν αποτελούν ακριβώς σπάνιο φαινόμενο.

Το Orion δεν είναι το μόνο υπό ανάπτυξη αεροσκάφος που έχει δοκιμαστεί στη Συρία: Όπως είχε ανακοινωθεί, το 2018 είχε αποσταλεί στη χώρα και το Su-57 (αν και δεν έγινε γνωστά τα αποτελέσματα των δοκιμών του στις επιχειρήσεις).


Πηγή: timesnews.gr