Δίνω εδώ μια συνολική θεώρηση τού θέματος: τί πρόβλημα προκαλείται από τον καταιγισμό ξένων λέξεων και ποιος κίνδυνος υπάρχει από την προϊούσα μειωτική και επικίνδυνη νοοτροπία πως όταν χρησιμοποιείς ξένες (αγγλικές) λέξεις έχεις μεγάλη κοινωνική, εμπορική, επικοινωνιακή απήχηση, μεγαλύτερο γόητρο, κύρος κ.λπ. Αποτέλεσμα: Τα «Hair style», «bread factory», «butcher’s shop» κ.τ.ό.

Είναι δυνατόν να θεωρούμε φυσική γλωσσική κατάσταση τα lock down, delivery, take away, click away, rapid test, Black Friday, (καταστήματα πουλούσαν γαλοπούλα για το) Thanksgiving Day, (ενώ αρχές Νοεμβρίου κάποιοι γιόρτασαν επιδεικτικά το) Halloween, και καταφθάνει το Merry Christmas… ;

Δεν έχω καμία διάθεση ή φιλοδοξία να “επιβάλω” λέξεις. Δεν το χρειάζομαι, για να γίνω γνωστός! Δείγματα έδωσα πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την αυξανόμενη εισβολή ξένων λέξεων στην καθημερινή μας ζωή. Προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω και να προβληματίσω όσους μιλούμε και γράφουμε Ελληνικά. Όσο πιο μικρή είναι μια χώρα τόσο μεγαλύτερες αντοχές χρειάζεται.

Η θέση μας δεν είναι ΟΧΙ στις ξένες λέξεις γενικά, αλλά ΟΧΙ στο να κατακλύζεται η γλώσσα μας από ξένες λέξεις, από την δική μας αμεριμνησία και υποτίμηση τής αξίας τής γλώσσας μας.

Στο κάτω-κάτω, όπως γράφω παραφράζοντας τον Σεφέρη, “Είναι παιδί όλων μας η ελληνική γλώσσα”. Ας βοηθήσουμε όλοι, όπως μπορεί ο καθένας μας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
56 κοινοποιήσεις
Μου αρέσει!
Κοινοποίηση

Πηγή: timesnews.gr