Πραγματοποιήθηκε, στις 19/1/2021, διαδικτυακά, η «βάση» μιας νέας διαδικασίας για την σύνθεση του ΟΡΑΜΑΤΟΣ 2040 για μια «ενιαία Μεσσηνία ως μια αγροτουριστική φάρμα», με συζήτηση & συν-σχεδιασμό «από τα κάτω».

Την εξαιρετική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΔΡΟΜΟΙ της ΕΛΙΑΣ, με πρωτοβουλία του κ Γιώργου Καράμπατου (2721095620, [email protected]), με την στήριξη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (κα Μάγδα Κοντογιάννη, [email protected], 6932094231) και τον συντονισμό από τον κ Δημήτρη Μιχαηλίδη (6998282382, [email protected]).

Στην πολύ παραγωγική δημόσια συζήτηση μετείχαν με προτάσεις οι: Καράμπατος Γιώργος (Δρόμοι Ελιάς), Αντωνόπουλος Μιχάλης (Συνεταιρισμός, ΓΕΩΤΕΕ), Μπαλαφούτη Γιάννα (IEK Praxis), Οικονομόπουλος Κώστας (ΑΜΚΕ Κοινωνία 3/3), πατέρας Φίλιππος Καμαριάς (Μητρόπολη), Δρ Πετρόπουλος Δημήτρης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Φραγκούλης Δημήτρης (logistics), Κόκκινος Γιώργος (ΝΗΛΕΑΣ), Σκιάς Δημήτρης (Πολιτιστικός) & Μαρίνης Σωτήρης (Art farm), ενώ συνδέθηκαν στην συζήτηση οι: Σκαρπαλέζου Χριστίνα, Κουτσούμπα Έφη, Νικολάου Ελεάνα, Μαθιοπούλου Δήμητρα, Μακρανδρέου Μαρία-Χριστίνα, Καμηλάκη Αικατερίνη, Λαγγουράνη Αργυρώ, Αυγενίκος Γιάννης και πάρα πολλοί μέσω του facebook στον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/4042591349108208, όπου ήδη το είδαν 3.500 χρήστες του facebook.

Εάν μπορούσε να περιγραφεί με μια φράση, η πρωτόγνωρη δημιουργική συζήτηση αυτή θα ήταν, «ενθουσιασμός» για μια Μεσσηνία ως μια πλήρη λειτουργική αγροτουριστική φάρμα, ιδανικό τόπο να δεις, να ζεις, να δημιουργείς …, μια όαση-οικολογική ζώνη, μια ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΡΜΑ (κυκλική οικονομία) … με αυτάρκεια και ιδιαίτερη φροντίδα στην εκπαίδευση.

Ακούστηκαν πάρα πολλά και ανάμεσά τους:
• Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη η κλιματική αλλαγή και να ενημερωθούν όλοι για τις νέες συνθήκες που θα κληθούμε να επιβιώσουμε. Αυτήν την στιγμή δεν είναι αισθητές οι συνέπειες και δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι τι θα συμβεί …
• Ο πολιτισμός είναι η ψυχή της τοπικής κοινωνίας και θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για σφυρηλάτηση αλληλεγγύης και ομοψυχίας στην τοπική κοινωνία.
• Η άυλη και η υλική πολιτιστική μας κληρονομιάς πρέπει να προστατευθεί και να αποτελέσει εφόδιο για την αγροτική Μεσσηνία του 2040.
• Μετά από πολλές επισημάνσεις κατέληξαν όλοι ότι η τοπική διακυβέρνηση πρέπει να στηρίζεται στις τοπικές συλλογικότητες, να είναι συλλογική και να υποστηριχθεί η Κοινωνική Οικονομία.
• Για το 2021 θα μπορούσε να επιλεχθεί στόχος η δημιουργία ενός φεστιβάλ συλλογικοτήτων στις 3 Ιουλ 2021, Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού.
• Και μέχρι τότε μπορεί να καθιερωθεί μια ώρα-ημέρα ανταλλαγής σκέψεων κάθε εβδομάδα για την οργάνωση της εκδήλωσης της 3ης Ιουλίου 2021.
• Η Μεσσηνία είναι σχετικά κοντά στην Αθήνα (2,5-3 ώρες οδικά) και ικανοποιητικά μακριά για να μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδα (Short Supply Chain).
• Τα τοπικώς παραγόμενα τρόφιμα, να επεξεργάζονται τοπικά, με τοπικές παραδοσιακές συνταγές (ταυτότητα) και να καταναλώνονται τοπικά.
• Κάποιοι εκτίμησαν ότι το brand Μεσσηνίας είναι αρκετά ισχυρό για να υποστηρίξει ενιαία τις εξαγωγές της Μεσσηνιακής παραγωγής, με όρους ποιότητας.
• Θεωρήθηκε ότι η εικοσαετία του ΟΡΑΜΑΤΟΣ 2040 επιτρέπει μακροχρόνιες επενδύσεις όπως είναι κυρίως η εκπαίδευση.
• Χρειάζονται αγροτικά σχολεία τα οποία να εκπαιδεύουν ανθρώπους που να μπορούν να επιχειρούν και να δρουν εν μέσω πολλών αβεβαιοτήτων.
• Οι αγρότες δεν είναι υπάλληλοι, ή εργάτες, ή στρατιώτες που απλά υπακούουν οδηγίες, αλλά επιχειρηματίες που παράγουν πραγματικές αξίες.
• Τα αγροτικά σχολεία στην Μεσσηνία θα πρέπει να ελέγχονται από την τοπική κοινωνία και τις τοπικές δυνάμεις της, και μάλιστα να αξιοποιούν το τοπικό δυναμικό, και των αγροτών.
• Το τοπικό Πανεπιστήμιο προτίθεται να δημιουργήσει τμήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της υπαίθρου της Μεσσηνίας και να συνεργασθεί με τις τοπικές δυνατότητες και την τοπική κοινωνία.
• Ακούστηκαν ακόμα και τα FFS-Field Farm Schools-Ανοικτά Αγροτικά Σχολεία και πάντως Αγροτικά Σχολεία με την μέθοδο της μαθητείας.
• Κάπου αναφέρθηκε ως στόχος η Βιώσιμη Ανάπτυξη που θα προσφέρει ικανοποιητικά εισοδήματα στους κατοίκους, χωρίς να επαναληφθεί αρκετά για να αποτελέσει σημείο προσοχής σε ένα όραμα κατοίκων μιας περιοχής.
• Η εκπαίδευση δεν θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως εργαλείο «τουρισμού» αλλά ως μέσο εξασφάλισης βιώσιμων κοινωνιών …
• ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ να γίνουν, αν το πιστέψουμε οι συγκάτοικοι στην περιοχή.
• Ο/Η κάτοικος της αγροτικής υπαίθρου πρέπει να ξέρει τόσο τα του επαγγέλματος, αλλά πρέπει να έχει ταυτόχρονα και καλλιέργειες και εκτροφές, και να είναι μαραγκός, και ηλεκτροκολλητής, και υδραυλικός, και ηλεκτρολόγος, και συντηρητής μηχανών και σωστός διαχειριστής, και επιχειρηματίας, και να ξέρει καλές πρακτικές προστασίας περιβάλλοντος, και να μπορεί να δώσει πρώτες βοήθειες σε όσους αγαπά, και να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις, και να μετέχει της κοινωνικής δράσης, και λογιστής, και κομπιουτεράς, και συνεταιριστής, και συνεργάτης, και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ σε ότι τον αφορά, και πρέπει να είναι ενεργός πολίτης, και …
• Ίσως να βοηθούσε στο δέσιμο των συγκατοίκων μιας κοινότητας να γίνουν Επισκέψεις Μελέτης όπου το κοινό ταξίδι θα επέτρεπε επαρκή κοινωνική ζύμωση, διότι φαίνεται ότι το σημαντικότερο ακόμα και από την σύνθεση του ΟΡΑΜΑΤΟΣ είναι η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη αυτών που θα μπορούσαν να το υλοποιήσουν.

Το ΟΡΑΜΑ 2040 δίνει την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να συναντηθούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να διαχυθούν γνώσεις, να οικοδομηθούν σχέσεις αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης, να δημιουργηθεί συναντίληψη και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για υλοποίηση αποφάσεων δράσης.

Την Τετάρτη, 27 Ιαν 2021, στις 12.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο facebook στο προφίλ Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα θα προβεί στον απολογισμό της προσπάθειας και στην προώθηση των καταγραφών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382

The following two tabs change content below.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι συνταξιούχος και προσφέρει εθελοντικά (χωρίς εκχρηματισμένη σχέση) σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως: Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Νέων Αγροτών, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.-Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε Συνεταιρισμούς (Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «βιοςCoop», ΚοινΣΕπ ΜOΔΟΥΣΑ, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών κλπ) και είναι συνεργάτης στο ΑγρΟραμα (άτυπη δομή αγροτών-παραγωγών επώνυμων προϊόντων), στο Skywalker (Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας), στις εφημερίδες ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Agrenda & ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, εκδίδει το ηλεκτρονικό newsletter “ΑγροΝέα” (για φίλους και συνεργάτες) και δημοσιεύει σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, Διευθυντής Δια Βίου Μάθησης στην Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ΔΕΚΟ, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, και εργολάβος τεχνικών ιδιωτικών έργων, ενώ σήμερα προσφέρει περίπου 200 ομιλίες ετησίως σε θέματα μεταξύ των οποίων, Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα, Νεανική ή Γυναικεία Επιχειρηματικότητα κλπ. Κιν. 6998282382, [email protected].


Πηγή: timesnews.gr