Περίπου 130 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν απευθείας από τη Λέσβο στη Γερμανία την ερχόμενη Τετάρτη. Η μεταφορά τους θα γίνει με πτήση τσάρτερ που θα προσγειωθεί στο Ανόβερο, ενώ ανάμεσα στους πρόσφυγες βρίσκονται περισσότερες από 30 οικογένειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρόσφυγες στη συντριπτική πλειοψηφία τους κατάγονται από το Αφγανιστάν, ενώ άλλοι προέρχονται από το Ιράν και το Ιράκ.

Την αξιολόγηση και προετοιμασία των συμμετεχόντων στη μετεγκατάσταση έχουν αναλάβει κλιμάκιο Γερμανών αξιωματούχων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο. Οι ωφελούμενοι διαμένουν σε ειδικές, προσωρινές, δομές φιλοξενίας, που λειτουργούν υπό τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ενώ ο διεθνής οργανισμός έχει αναλάβει επίσης την ψυχολογική υποστήριξη και νομική βοήθειά τους, την ενημέρωσή τους για τη χώρα προορισμού τους, τη διενέργεια των απαραίτητων ιατρικών ελέγχων πριν από τη μετεγκατάσταση και τη συνοδεία τους μέχρι τη Γερμανία.

Η μεταφορά των προσφύγων στη Γερμανία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου, ‘Ανγκελα Μέρκελ, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, μετά την καταστροφή της δομής στη Μόρια. Ήδη έχουν μετεγκατασταθεί 333 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Την υλοποίηση της μετεγκατάστασης χαιρέτιζε σε πρόσφατο tweet της και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Πηγή: timesnews.gr