Χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν τις δυναμικές διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της Μιανμάρ. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε πόλεις από το Βορρά προς το Νότο, μετά τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, σκοτώνοντας δύο άτομα.

Νωρίς την Κυριακή, η αστυνομία συνέλαβε έναν διάσημο ηθοποιό που ήθελε να υποστηρίξει την αντίθεση στο πραξικόπημα, είπε η σύζυγός του, ενώ το Facebook διέγραψε την κεντρική σελίδα του στρατού σύμφωνα με τα πρότυπα που απαγορεύουν την υποκίνηση βίας.

Νέες ογκώδεις διαδηλώσεις στην Μιανμάρ κατά της στρατιωτικής δικτατορίας

Ο στρατός δεν μπόρεσε να σταματήσει τις διαδηλώσεις και την εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής, καθώς των απεργιών ενάντια στο πραξικόπημα και την κράτηση της εκλεγμένης ηγέτιδος Αούνγκ Σαν Σου Κι και άλλων, παρά την υπόσχεση για νέες εκλογές και προειδοποιήσεις κατά της διαφωνίας.

Στην κύρια πόλη Γιανγκόν, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε δύο τοποθεσίες για να φωνάζουν συνθήματα, ενώ δεκάδες χιλιάδες μαζεύτηκαν ειρηνικά στη δεύτερη πόλη του Μανταλάι, όπου πραγματοποιήθηκαν οι δολοφονίες του Σαββάτου, ανέφεραν μάρτυρες.

REUTERS/STRINGER

Στη Μυιτκίνα στο βορρά, που έχουν σημειωθεί σοβαρές αντιπαραθέσεις τις τελευταίες ημέρες, οι άνθρωποι έβαλαν λουλούδια για τους νεκρούς διαδηλωτές.

Μεγάλα πλήθη διαδήλωσαν στις κεντρικές πόλεις Μονουά και Παγκάν, στο Ντάβεϊ και στο Μγέικ στα νότια και στο Μιαγουάντι στα ανατολικά, έδειξαν φωτογραφίες.

«Στόχευαν στους επικεφαλής των άοπλων πολιτών. Στοχεύουν στο μέλλον μας », είπε ένας νεαρός διαδηλωτής στο Μανταλέι.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ζάου Μιν Τουν, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος του νέου στρατιωτικού συμβουλίου, δεν απάντησε στις προσπάθειες του Reuters να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του για σχόλιο. Είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι οι ενέργειες του στρατού ήταν εντός του συντάγματος και υποστηρίζονταν από τους περισσότερους ανθρώπους και κατηγόρησε τους διαδηλωτές για υποκίνηση βίας.

Οι διαδηλώσεις για περισσότερες από δύο εβδομάδες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, σε αντίθεση με προηγούμενα επεισόδια αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια σχεδόν μισού αιώνα άμεσης στρατιωτικής κυριαρχίας έως το 2011.

Η κλιμάκωση της βίας σημειώθηκε δύο ημέρες μετά τον θάνατο μιας 20χρονης διαδηλώτριας, της Μία Τουάτε Τουάτε Κενγκ, η οποία τραυματίστηκε από σφαίρες την 9η Φεβρουαρίου.

Η στρατιωτική χούντα δεν σταματά να εντείνει την πίεση στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από το Reuters


Πηγή: timesnews.gr