Σημεία ομιλίας Μιχάλη Κατρίνη επί του ν/σ “Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (L 186), ρυθμίσεις για τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς και λοιπές διατάξεις”

 • Βρισκόμαστε σε δεύτερο lockdown, η ύφεση θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 10% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης, η απώλεια τζίρου στην αγορά θα υπερβεί τα 50 δις ευρώ το 2020, 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν μείωση εσόδων το προηγούμενο διάστημα σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ, ενώ στο πρώτο lockdown το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε 3,9 δις ευρώ.
 • Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μετάθεση της καταβολής ΦΠΑ + ρυθμισμένων δόσεων οφειλών του Νοεμβρίου ύψους 323 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, περιμένει από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές και τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή να καταβάλλουν 4 σχεδόν δις ευρώ ως το τέλος της χρονιάς (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας)
 • Το παρόν νομοσχέδιο φιλοδοξεί να ρυθμίσει την αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου και να θέσει φραγμούς σε αθέμιτες πρακτικές, κατ’εφαρμογή του κανονισμού 1150 του 2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την καθιέρωση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους χρήστες και παρόχους επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης, καθώς και χρήστες εταιρικών ιστοτόπων.
 • Και είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη, αν κρίνουμε από τη σωρεία καταγγελιών που έγιναν κατά την πρώτη φάση της καραντίνας και τις ελάχιστες περιπτώσεις που επιβλήθηκαν ποινές και πρόστιμα.
 • Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το Υπουργείο διευρύνει τις αρμοδιότητες της ΔΙΜΕΑ σε πεδίο που αφορά την οργάνωση της αγοράς και τυχόν αθέμιτες πρακτικές. Μπορεί και πρέπει να αναλάβει αυτό το ρόλο η ΔΙΜΕΑ η οποία έχει ως ευθύνη το διυπουργικό έλεγχο του παραεμπορίου ή τελικά αναλαμβάνει τον έλεγχο όλης της αγοράς;
 • Αναμφίβολα η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να στηριχθεί. Πρέπει να μεριμνά για τα συμφέροντα των πολιτών και καταναλωτών και την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών στην αγορά. Πρέπει, όμως να δούμε και τα συγκεκριμένα έργα και τις παραλείψεις της, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας: Τις χρεώσεις των τραπεζών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
 • Μετά από ερωτήσεις και παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής, ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκαναν εφόδους στις τράπεζες για δύο ημέρες τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε η κυβέρνηση είπε ότι κατόπιν της δικής της παραίνεσης-ενόχλησης έγινε ο συγκεκριμένος έλεγχος.
 • Δύο χρόνια μετά τον έλεγχο και ενώ την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί θεαματικά το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών και οι χρεώσεις παραμένουν ή και πληθαίνουν!
 • Επιπλέον, για τις χρεώσεις δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Με βάση την έρευνα που παρήγγειλε η Επιτροπή τον Μάιο η Ελλάδα είναι μία από τις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ σε σχέση με το κόστος παροχής υπηρεσιών ευρυζωνικού κινητού δικτύου.
 • Παρά την έκκληση του Πρωθυπουργού στις εταιρίες να μειώσουν τα κόστη, η αλήθεια είναι μία: Οι υψηλές χρεώσεις δεδομένων κινητής τηλεφωνίας παραμένουν. Τώρα, στη δεύτερη καραντίνα το θέμα επανέρχεται, αφού η χρήση δεδομένων για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς λόγους αναμένεται να εκτοξευθεί.
 • Η κυβέρνηση απαντά στην πρωτοφανή κρίση της αγοράς με το άνοιγμα των καταστημάτων και των λαϊκών τις Κυριακές. Ένα μέτρο που έχει δεχθεί τα πυρά όλων των φορέων της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι εναντίον της υπουργικής απόφασης που υπογράψατε σχεδόν ένα χρόνο πριν προσέφυγαν στο ΣτΕ η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ. Η προσφυγή δικαιώθηκε, η υπουργική απόφαση τροποποιήθηκε και πήρε τη μορφή διάταξης για τις περιοχές εκτός της Αθήνας (που ήδη προβλεπόταν) στις 30/5/2020. Αυτή η διάταξη επανέρχεται αυτούσια στο παρόν νομοσχέδιο. Μια ρύθμιση που ευνοεί σαφώς τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και όχι τις μικρές επιχειρήσεις που αγωνιούν να παραμείνουν ανοικτές και να κρατήσουν το προσωπικό τους.
 • Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση για τη χώρα, τους πολίτες και την οικονομία, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τα ελάχιστα για να στηρίξει μια δύσκολη και αρκετά επιβαρυμένη κατάσταση. Αφοσιωμένη αποκλειστικά στην επικοινωνία, υποτιμά τον κίνδυνο των παρενεργειών του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τις οποίες βιώνουν σχεδόν όλοι.
 • Ο κόσμος της αγοράς, οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιστήμονες οι οποίοι άντεξαν τόσα χρόνια, απευθύνουν κραυγή αγωνίας. Στο Κίνημα Αλλαγής τους ακούμε και τους στηρίζουμε. Ας μη τους στερήσουμε τις ανάσες που θα τους κρατήσουν ζωντανές.

Πηγή: timesnews.gr