Σημεία ομιλίας Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας»

Η χρονιά που ξεκίνησε χαρακτηρίζεται από πολλές προκλήσεις σε αρκετά μέτωπα.

Στο μέτωπο της υγείας, πέρα από την ηθική επιβράβευση και τις δημόσιες αναφορές για το εθνικό σύστημα υγείας, το ΕΣΥ πρέπει να στηριχτεί στην πράξη. Έχουμε καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις.

Τον εφησυχασμό της κυβέρνησης ενόψει του δεύτερου κύματος, ήρθαν να διαδεχθούν οι θριαμβικές εξαγγελίες για την εμβολιαστική κάλυψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.

Στόχοι καταφανώς ανέφικτοι οι οποίοι το μόνο που εξυπηρετούσαν ήταν η επικοινωνιακή στρατηγική του εφησυχασμού και της αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η κοινωνία δεν ανέχεται να ακούει για στόχους 8.000 εμβολιασμών ημερησίως τη στιγμή που πχ την Κυριακή έγιναν 4.086 και τη Δευτέρα (που ήταν και εργάσιμη) έγιναν 5.350 εμβολιασμοί. Πρέπει η Κυβέρνηση να υιοθετήσει έστω και τώρα την πρόταση που και σήμερα επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά και να εντάξετε και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην εθνική αυτή προσπάθεια;

Στο μέτωπο της οικονομίας: Ανεπαρκή εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας, ελλιπή μέτρα ανακούφισης από τα βάρη του παρελθόντος, αλλά και απουσία στρατηγικής στήριξης της επιχειρηματικότητας, που αποτελεί το μεγάλο ασθενή των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

Από την μία η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουμε αρκετά «πυρομαχικά» για να στηρίξουμε την πληττόμενη οικονομία λόγω του συνεχιζόμενου lockdown, και από την άλλη εισηγείται στους λοιμωξιολόγους να ανοίξουν την αγορά γιατί αλλιώς δε θα υπάρξει επιστροφή για την ελληνική οικονομία.

Πως ενισχύει η Κυβέρνηση την ρευστότητα όταν οι τράπεζες διέθεσαν στην αγορά μόλις 5,5 από τα 57,5 δις επιπλέον ρευστότητα το 2020, εγγυημένα μάλιστα από το ελληνικό δημόσιο;

Μόλις 30.000 επιχειρήσεις από τα 830.000 ενεργά επιχειρηματικά ΑΦΜ στη χώρα διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα, σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια που έχουν υιοθετήσει οι τράπεζες και έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση.

Το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δις ευρώ με τη συμβολή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την υπερφορολόγηση του 2015-2019, την ίδια στιγμή που ο νέος πτωχευτικός πήρε μεν μικρή παράταση, αλλά εξακολουθεί να απειλεί χιλιάδες επιχειρήσεις και κατοικίες.

Το κράτος εμφανίζει υστέρηση εσόδων σχεδόν 14 δις ευρώ το 2020 και η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για μακροχρόνια ρύθμιση 120 δόσεων με κούρεμα οφειλής 30% για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση, φαντάζει μονόδρομος.

Στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων: Η αμφίσημη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ανατροφοδοτεί την αντίστοιχη στάση της Ε.Ε. Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του διαλόγου, η Τουρκική πλευρά επιχειρεί και πάλι να δυναμιτίσει το κλίμα, θέτοντας ζήτημα διεύρυνσης της ατζέντας.

Η όλη διαδικασία μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές υποδείξεις, παρά σθεναρής υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, κόντρα στις ανιστόρητες διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Του όποιου διαλόγου, όμως, οφείλει να προηγηθεί η αποκατάσταση της αποτρεπτικής μας ισχύος, μέσα από ένα μακρόπνοο σχεδιασμό και όχι υπό συνθήκες χρονικής-και όχι μόνο-πίεσης. Είναι μια θέση που με συνέπεια υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε, ως Κίνημα Αλλαγής, με αίσθημα εθνικής και πατριωτικής ευθύνης.

Και όταν διαφωνήσαμε ένα χρόνο πριν με τη μείωση των αμυντικών δαπανών, καταψηφίζοντας -μια κίνηση ύψιστου πολιτικού συμβολισμού- τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αλλά και φέτος, ψηφίζοντας την αύξηση του προϋπολογισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων με διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες, ζητώντας την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας.

Ακόμα και τώρα, υπερψηφίζοντας την παρούσα σύμβαση εκφράζοντας ένα ισχυρό ΝΑΙ στην ανάγκη προμήθειας των αεροσκαφών σε μια συμφωνία εθνικά συμφέρουσα για την ενίσχυση της άμυνάς μας, παρά τις ενστάσεις μας: την παράκαμψη της θεσμικής διαδικασίας του Ν.3879/2011, την απουσία συνέργειας με την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία, αλλά και την απουσία προβλέψεων για βιομηχανικές επιστροφές.

Το μικροκομματικό παιχνίδι της ασυνεννοησίας  σε κρίσιμες διπλωματικές και αμυντικές επιλογές της χώρας πρέπει να τελειώσει.

Για αυτό και δεν θα επιλέξουμε ως Κίνημα Αλλαγής αυτό τον τομέα για να αναδείξουμε τα αυξημένα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά που απαιτεί η αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης στους κρίσιμους τομείς της υγείας και της οικονομίας, πολιτική που τορπιλίζει την κοινωνική συνοχή και υπονομεύει το κοινό μας μέλλον.

Και το Κίνημα Αλλαγής, σύντομα θα αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων, αρθρώνοντας προοδευτικό λόγο, με προτάσεις ρεαλιστικές, με λύσεις που απαντούν στα ασφυκτικά προβλήματα των πολιτών. Ο ρόλος μας είναι να καθορίζουμε και όχι να ακολουθούμε τις εξελίξεις.  Ρόλος που αρμόζει και στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.  Αυτό το στόχο είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε. Για την πατρίδα, για τους πολίτες για το μέλλον, για τη νέα γενιά.


Πηγή: timesnews.gr