Σημεία ομιλίας Μιχάλη Κατρίνη, Βουλευτή Ηλείας, στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το Λαθρεμπόριο:

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή διαβάζουμε ότι έχουν ήδη εκταμιευτεί πάνω από 2 δις ευρώ σε σχεδόν 319.000 επιχειρήσεις. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων φτάνει τις 450.000 και αρκετές χιλιάδες δεν έχουν ικανοποιηθεί ως σήμερα. Έχουν μοιραστεί 1000, 2000 και 4000 ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις και έχουν αφεθεί χιλιάδες επιχειρήσεις απλήρωτες. Πρέπει να διατεθούν και άλλα χρήματα για την επιστρεπτέα.

Για το Νομοσχέδιο

 • Αναμφίβολα το λαθρεμπόριο αποτελεί μάστιγα για την κοινωνία και την οικονομία. Το ΠΑΣΟΚ θέσπισε τον ισχύοντα τελωνειακό κώδικα, οπότε το Κίνημα Αλλαγής φυσιολογικά στηρίζει κάθε προσπάθεια εισαγωγής νέων και σύγχρονων εργαλείων στον τομέα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου
 • Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2021 οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες για τα έσοδα από τελωνειακά πρόστιμα. ενώ και για τα προηγούμενα έτη οι εισπράξεις ήταν πολύ χαμηλές σε σχέση με τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν.
 • Επιβάλλεται παραδειγματική τιμωρία σε περιπτώσεις παραβάσεων με διακοπή δραστηριότητας και επέκταση της σφράγισης και σε άλλες βαριές περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων λαθρεμπορίας.
 • Πρέπει να προβλέπεται στο νομοσχέδιο η δημοσιοποίηση των παραβάσεων και όχι να παραπέμπεται σε απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.
 • Κάποια στιγμή να αξιολογήσουμε την αποδοτικότητα του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο έγινε για την πάταξη του λαθρεμπορίου και οδήγησε στο επίδομα θέρμανσης το οποίο βαίνει μειούμενο τα τελευταία χρόνια
 • Σύσσωμη η Κ.Ο. της ΝΔ στις 15 Οκτωβρίου 2018 είχε ζητήσει το διπλασιασμό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης από τα 55 εκατ. ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ με επιπλέον 60 εκατ. ευρώ, με ταυτόχρονη επαναφορά των διευρυμένων επιδοματικών κριτηρίων χορήγησης του 2014.
 • Προβλέπεται προστασία, αμοιβές και επιβραβεύσεις σε όσους σας δώσουν πληροφορίες για λαθρεμπόριο ή υπαλλήλους που έχουν συμβάλλει στην εξάρθρωση του λαθρεμπορίου. Πως θα εφαρμοστεί αυτό;
 • Έχει διερευνηθεί τι έχει γίνει στην Ανατολική Μακεδονία με τη διακίνηση βυτίων οινοπνεύματος από τη Βουλγαρία ή τροφίμων από την Τουρκία από το 2018 ως και σήμερα; Έχει αξιολογηθεί σωστά η δράση της τελωνειακής υπηρεσίας και της υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους που ελέγχουν τις επιχειρήσεις που παράγουν και διαθέτουν αλκοολούχα;
 • Σωστή διάταξη η μεταφορά φορολογικής έδρας στην Ελλάδα και πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αφορά και στους Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω. Πρέπει να μειωθούν σε 5 από 7 τα ελάχιστα χρόνια παραμονής σε άλλη φορολογική έδρα ως προϋπόθεση για τη χρήση των ευνοϊκών διατάξεων

Για την τροπολογία ΕΛΤΑ-ταχυμεταφορές

 • Την ώρα που ο κ. Θεοδωρικάκος μας λέει καθημερινά για τις αλλαγές του ΑΣΕΠ και το νέο σύστημα προσλήψεων, ο κ. Πιερρακάκης φέρνει δικό του σύστημα προσλήψεων και μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.
 • Καταστρατήγηση του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες προσλήψεων, εξαίρεση από την ΠΥΣ (μόνο για προσλήψεις covid για υγεία κάτι ανάλογο-ποιο το επείγον;) επιτροπές μοριοδότησης που ορίζονται από τη Διοίκηση με μοναδική δυνατότητα ένστασης επί της νομιμότητας της διαδικασίας! Παρέκκλιση από το νόμο περί δημοσίων συμβάσεων για τις προμήθειες, σύμφωνα, πλέον, με τον κανονισμό προμηθειών των ΕΛΤΑ!
 • Η διατίμηση σε προϊόντα που συνδέονται με τη δημόσια υγεία και την πανδημία (μάσκες, αντισηπτικά, υλικά απολύμανσης) μετά το φιάσκο με τα τεστ και την αισχροκέρδεια που παρατηρήθηκε επί μήνες. Πέρα από τον καθορισμό κέρδους στους πωλητές θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση και για τους παραγωγούς-μεταποιητές, οι οποίοι έχουν επωμιστεί ήδη το κόστος παραγωγής.

Για τις τροπολογίες του Κινήματος Αλλαγής:

 • Ζητάμε παράταση για 2 χρόνια της υποχρέωσης δημοσίευσης δημόσιων διακηρύξεων, προκηρύξεων και των περιλήψεών τους στον περιφερειακό και τοπικό τύπο, καθώς και διερεύνηση της δημοσίευσης στα ηλεκτρονικά μέσα
 • Είναι αναγκαίο να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και τη διαμονή. Πρόκειται για δύο τομείς που συμβάλλουν στο 8% σχεδόν του ΑΕΠ και το 12,5 % της απασχόλησης. Να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του 2021 (εκτιμήσεις κυβέρνησης για 60% έσοδα του 2019 μέσα στο 2021)

Πηγή: timesnews.gr