Σημεία ομιλίας Μιχάλη Κατρίνη, Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση του ν/σ «Ρύθμιση οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας»

Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και μετά από μια δεκαετή κρίση που εξάντλησε τα όρια της κοινωνίας, η κυβέρνηση, φέρνει ένα νομοσχέδιο με τον εύσχημο τίτλο ‘’δεύτερη ευκαιρία’’ και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μαζικές πτωχεύσεις αντί νατις βοηθήσει να εξυγιανθούν, ενώ αφήνει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία, αντιμετωπίζοντας όλους τους οφειλέτες ως στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι φορείς της αγοράς εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις και ισχυρές διαφωνίες για το νέο πτωχευτικό.

Η κυβέρνηση διατηρεί την ίδια φιλοσοφία με τον αναποτελεσματικό εξωδικαστικό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, μη συνεργάσιμες τράπεζες και μη βιώσιμες ρυθμίσεις. Επιτρέπει στις τράπεζες να μη κάνουν καν πρόταση ρύθμισης αν κάποιος οφειλέτης τολμήσει να υποστηρίξει ότι η πρόταση που του γίνεται από την τράπεζα δεν είναι βιώσιμη. Και όλα αυτά μέσα σε 2 μήνες!

Δεν γίνεται καμία αξιολόγηση για το αν είναι πραγματικά βιώσιμη και δίκαιη η πρόταση που γίνεται από τη τράπεζα.

Σε ψηφιακό οίστρο, χωρίς ο οφειλέτης να έχει δικαίωμα ανταπόδειξης κ κυβέρνηση καθιερώνει τεκμαρτά πτώχευσης με πρωτοβουλία ενός και μόνου πιστωτή που μπορεί να ζητά την πτώχευση ανέργων, συνταξιούχων και μισθωτών, ενώ ακόμα και οι παλιές πτωχεύσεις που βρίσκονται σε τελικό στάδιο εντάσσονται στο νέο πλαίσιο! Καταργεί ακόμα και αποφάσεις του νόμου Κατσέλη, καταλύοντας κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου.

Η συντριπτική πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, για την οποία δήθεν κόπτεται η Νέα Δημοκρατία, μένει εκτός. Για τους πιο πολλούς μικρομεσαίους η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη: ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας τους.

Ακόμα και αυτοί οι λίγοι, οι οποίοι θα νοικιάζουν το σπίτι τους για 12 χρόνια, θα πρέπει να το ξαναγοράσουν από τον φορέα, πληρώνοντας το σύνολο της εμπορικής αξίας, χωρίς να αφαιρούνται τα ενοίκια που έχουν καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο νόμος Κατσέλη ευνόησε μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, την ίδια στιγμή που ο υπουργός τους προσδιορίζει στο 25% όσων έκαναν αίτηση. Το άλλο 75% τι είναι, αόρατο;

Σήμερα, σε αυτή εδώ την αίθουσα συγκρούονται τρεις διαφορετικές αντιλήψεις. Υπάρχουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισαν το νόμο Κατσέλη, τον αλλοίωσαν προς όφελος των μπαταχτσήδων αλλά τώρα προσπαθούν να εξιλεωθούν για αυτό που θα ψηφίσουν. Υπάρχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν το νόμο Κατσέλη, τον άλλαξαν και τον κατήργησαν το 2019.

Υπάρχουν, όμως, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που και ψήφισαν το νόμο Κατσέλη, και τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και τον τιμούν σήμερα με την υπογραφή τους στην τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για την πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε πραγματικά τη κύρια κατοικία!

Και μια και αναφερόμαστε στο 2010 και ο κ. Σταϊκούρας θυμήθηκε τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας του 2010 και των Ζαππείων του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι ‘’το ΠΑΣΟΚ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια’’ θα ήθελα να του θυμίσω ότι τη χώρα στα βράχια την έριξε η καταστροφική πενταετία της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή.

Το νέο πτωχευτικό της κυβέρνησης ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, δεν είναι οικονομικά αποτελεσματικό, ούτε κοινωνικά ευαίσθητο. Σε αυτό το πτωχευτικό-πραγματική κόλαση για τους μικρομεσαίους δεν μπορεί κανείς να έχει ουδέτερη στάση.

Παραφράζοντας ελαφρώς τον Δάντη ‘’οι πιο καυτές θέσεις στην κόλαση είναι φυλαγμένες για αυτούς που διατηρούν ουδέτερη στάση’’, το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει, και δεν θα κρατήσει ουδέτερη στάση ούτε μετά την ψήφισή του.


Πηγή: timesnews.gr