Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία χαρακτηρίζει το κλείσιμο της εθνικής οδού με απόφαση υπουργού λόγω της χιονόπτωσης, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης υπενθυμίζει ότι σε επίκαιρη ερώτησή του προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 25 Ιανουαρίου «το Σχέδιο Βορέας” για την αντιμετώπιση συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και η εξειδίκευσή του σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο βρίσκονται ακόμη στον αέρα, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του προαναφερθέντος νόμου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιώργου Καμίνη έχει ως εξής:

»Αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, με τα πρώτα χιόνια ο αρμόδιος Υπουργός να αποφασίζει, χωρίς όπως φαίνεται καμία εισήγηση από τα αρμόδια όργανα, να κλείσει την κεντρική οδική αρτηρία της χώρας (Αθηνών – Λαμίας), ομολογώντας εμπράκτως την έλλειψη προετοιμασίας του Υπουργείου, παρόλο που η έλευση της κακοκαιρίας ήταν γνωστή στην Πολιτεία εδώ και μέρες.

»Αξίζει να θυμηθούμε ότι η χώρα διαθέτει πλέον, από τον Μάρτιο του 2020, Υφυπουργείο για την Πολιτική Προστασία και νέο νόμο, από τον Φεβρουάριο του 2020, που υποτίθεται πως θα αντιμετώπιζαν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

»Όπως όμως αποκάλυψα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή μου προς το Υπουργείο στις 25/01, το Σχέδιο “Βορέας” για την αντιμετώπιση συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και η εξειδίκευσή του σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο βρίσκονται ακόμη στον αέρα, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του προαναφερθέντος νόμου.

Μόλις το Δεκέμβριο

»Μόλις τον Δεκέμβριο στάλθηκε από το Υπουργείο το σχετικό έγγραφο Υπόδειγμα σε Περιφέρειες και Δήμους της χώρας και παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας στη Βουλή, ο αρμόδιος Υφυπουργός κύριος Ν. Χαρδαλιάς απέφυγε να προσδιορίσει ποιες Περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο Περιφέρειες, στις οποίες έχουν αποκλειστεί χωριά από τα χιόνια και υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης (Κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο), δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη, έναν χρόνο μετά την υπερψήφιση του σχετικού νόμου, Περιφερειακοί Συντονιστές Πολιτικής Προστασίας.

»Αντί της “εύκολης λύσης” του κλεισίματος της Εθνικής Οδού χωρίς προειδοποίηση, κόβοντας έτσι τη χώρα στα δύο και ταλαιπωρώντας χιλιάδες πολίτες, η Πολιτεία όφειλε να έχει μεριμνήσει ώστε τουλάχιστον οι βασικές οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοιχτές.

»Με την ελπίδα να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και ευχόμαστε, στους εργαζόμενους της πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο καθώς και στους πολίτες, καλή δύναμη».


Πηγή: timesnews.gr