Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την «απρόκλητη βία ενάντια σε πολίτες στη Νέα Σμύρνη» κατέθεσε την Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με αυτή ζητεί από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν εάν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη και βασανισμός συλληφθέντων.

Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, σημείωσε πως «μετά τα πρωτοφανή γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, μετά τις φωνές “πονάω” ενός νέου ανθρώπου που ξυλοκοπήθηκε μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, πονάμε όλοι.

Έχουν περάσει 70 έτη από τότε που η χώρα μας προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή  Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαγορεύει τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Με εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προσκόμισα υλικό για τους απρόκλητους ξυλοδαρμούς, τα ντροπιαστικά και προκλητικά για τη δημοκρατία μας, γεγονότα, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών».

Κατά τον κ. Σπίρτζη, «τα γεγονότα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς μεμονωμένων αστυνομικών. Αντιθέτως, προκύπτει συγκροτημένη δομή και λειτουργία, με σκοπό την κρατική βία και καταστολή. Γι’ αυτό και με τη  μηνυτήρια αναφορά ζητάμε η διερεύνηση των έκνομων πράξεων να μην περιοριστεί μόνο στους φυσικούς αυτουργούς, αλλά να υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση και για τους ηθικούς αυτουργούς, για όσους δηλαδή έδωσαν γραπτές ή προφορικές εντολές και που υποστήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο τις πράξεις βίας κατά των πολιτών».

Όπως συμπλήρωσε ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η δομή και λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και η ομαδική διάπραξη των έκνομων αυτών πράξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «η βία, ο εκφοβισμός, η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά των πολιτών συνιστά πολιτική εντολή και πολιτικό σχέδιο πάταξης του δημοκρατικού φρονήματος και περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα επιτρέψουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της χώρας και την περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που σχεδίασε και εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».


Πηγή: timesnews.gr