Παραμένει το πρόστιμο στα 300 ευρώ αντί για 500 για τους παραβάτες των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό για μία δέκα ημέρες και μετά θα επανεξεταστεί, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός σε μία ένδειξη όπως είπε καλής θέλησης και εμπιστοσύνης, προκειμένου να περάσει η κυβέρνηση το μήνυμα της συλλογικής ευθύνης στους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, την πρωτοβάθμια φροντίδα, ενώ επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι από τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο με κανόνες.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα. Θα ανοίξουμε το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα, εκτός από τις κόκκινες περιοχές, οι οποίες θα λειτουργήσουν μόνο με click away. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το λιανεμπόριο, γιατί όλοι γνωρίζετε ότι έχουμε εμπόρους που έχουν στοκάρει. Και ενώ η εστίαση μπορεί να επιβιώσει, εάν τη στηρίξουμε κρατικά, ένας έμπορος όμως δεν θα επιβιώσει. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε την προσπάθεια. Η αγορά θα ανοίξει αλλά με κανόνες. Πρέπει να περιορίσουμε στο βαθμό του εφικτού, οποιαδήποτε άνοδο των κρουσμάτων. Δεν έχω αμφιβολία ότι το λιανεμπόριο, οι έμποροι θα τηρήσουν τους κανόνες, όπως και οι καταναλωτές. Προσπαθούμε να διευρύνουμε το ωράριο και τις Κυριακές για να μην υπάρχει συνωστισμός.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Μελετάμε την δυνατότητα διαβαθμίσεων ως προς το ποσοστό της επιστρεπτέας προκαταβολής που δεν θα επιστραφεί ανάλογα με το πόσο έχει πληγεί η επιχείρηση. Στόχος μας να κρατήσουμε επιχειρήσεις ζωντανές και όχι να καλλιεργούμε κουλτούρα μη πληρωμών. Είναι καταστροφή αυτό, πρέπει να το αποτρέψουμε. Όσο κρατήσει αυτή η περιπέτεια, θα σταθούμε δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Για την πορεία του εμβολιασμού

Χαίρομαι που αναγνωρίσατε ότι πρέπει να έχουμε επαρκείς δόσεις για να εξασφαλίσουμε τη δεύτερη δόση. Η ελληνική πολιτεία θα έχει κάβα πάντα για να μπορεί να εξασφαλίσει τη δεύτερη δόση. Είναι εφικτή η επιθετική αύξηση του εμβολιασμού, εφόσον συνεχιστεί κανονικά η εμβολιαστική αλυσίδα.

Πρωτοβάθμια φροντίδα

Είπατε κάτι που απασχολεί και εμένα. Αρρωσταίνει κάποιος και μπορεί να φτάσει στο νοσοκομείο. Έχω ζητήσει να επικαιροποιηθούν τα πρωτόκολλα. Η αλήθεια είναι, ότι όταν κάναμε την εσωτερική διάγνωση του τι δεν πήγε καλά στη Μακεδονία και είχαμε αυτό τον τραγικό αριθμό θανάτων για ένα μήνα, διαπιστώσαμε ότι πολλοί ασθενείς έφταναν στα νοσοκομεία, όταν ήταν πολύ άρρωστοι. Αυτό είναι μία αλήθεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών η διασωλήνωση δεν προσφέρει κάτι. Η απόφαση να μην διασωληνωθεί ένας ασθενής είναι ιατρική. Πολλές φορές παίρνεται σε συνεννόηση με την οικογένεια. Οι ασθενείς που χρειάστηκαν εντατική, την ώρα της κρίσης καλύφθηκαν από κρεβάτι εντατικής, έστω και αν χρειάστηκε να τους μετακινήσουμε. Πρέπει να μας απασχολήσει η πρωτοβάθμια φροντίδα για να είμαστε έτοιμοι στο τρίτο κύμα. Τρία δις έχουμε προβλέψει για την υγεία. Ελπίζουμε αυτά τα προγράμματα να εγκριθούν από την ευρωπαϊκή επιτροπή.


Πηγή: timesnews.gr