Την υπογραφή τις αμέσως επόμενες μέρες της συμφωνίας για την αγορά 18 αεροσκαφών τύπου Ραφάλ που θα αποκτήσουμε το 2021 από τη Γαλλία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στις προβλέψεις των δαπανών του προϋπολογισμού ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Άμυνα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα λόγο του ότι δεν θα υπεψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις αμυντικές δαπάνες.

Ο κ. Μητσοτάκης σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για «υποκριτικό παρών» όταν είστε «απόντες από το εθνικό μέτωπο» και μάλιστα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πατριωτισμό με ξένα κόλυβα».

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα και χαρακτήρισε ανεύθυνο και ανεπίτρεπτο , ότι «βρήκε να ρίξει στην κομματική αρένα τα εθνικά μας ζητήματα». Απαντώνας στην κριτική περί ήττας στη Σύνοδο Κορυφής καθώς δεν επιβλήθηκαν άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Οι αποφάσεις είναι σαφέστερες από ποτέ υπέρ των δικαίων της Ελλάδας και της Κύπρου. Διευρύνεται η λίστα των κυρώσεων και ταυτόχρονα εξουσιοδοτείται ο Μπορέλ και η ΕΕ να αξιολογήσουν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και να προτείνουν το αργότερο ως το Μάρτιο μέτρα όπως τομεακές κυρώσεις αλλά και επαναξιολόγηση των σχέσεων Τουρκίας και Ευρώπης».

Στα ευρωπαϊκά όργανα δεν επικρατούν οι εθνικές επιλογές αλλά η κοινή συνισταμένη των προτεραιοτήτων των ευρωπαϊκών κρατών. Γι’ αυτό και η ΕΕ κινείται σαν ένα βαρύ υπερωεκάνιο είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι «έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τη στιαδιακή αύξηση της πίεσης προς την Τουρκία». Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και σημείωσε:

«Χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση ως μέλος του ΝΑΤΟ και δεν διέφυγε της προσοχής Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ».

Σε ότι αφορά τις αντιπολιτευτικές αιχμές για την δήλωσή του ότι δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για διαστέβλωση καθώς όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης «στόχος είναι πέσουν οι τόνοι και η αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας και επιμένω σε αυτή τη θέση. Είναι η θέση και η μόνη πολιτική που μπορέι να αποδώσει καρμπούς για την πατρίδα μας».

Η θέση μας είναι σταθερή. Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο των διερευνητικών επαφών και την «άμεση και ομαλή επανέναρξή» τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα αυτή της συμπεριφοράς είναι ότι η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με τομεακές κυρώσεις. Τον Οκτώβριο δεν είχαμε διεύρυνση της λίστας».


Πηγή: timesnews.gr