Τις «μεγάλες παραλείψεις της Έκθεσης Μπορέλ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «η αξιοπιστία της Ένωσης χάνεται όταν οικονομικά συμφέροντα μπαίνουν πάνω από την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου». Στην παρέμβασή του καταδίκασε την προαναγγελία επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής, ενώ ο Ερντογάν προχωρούσε στη διάλυση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και λίγο μετά ανακοίνωνε την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών.

Σχετικά με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε την ανάγκη «να υπάρχει ρητή αναφορά και των κυρώσεων στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Επιπλέον, ο Ελληνας ευρωβουλευτής υπενθύμισε το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να σταματούν τις πωλήσεις όπλων οι Αμερικάνοι και εμείς να συνεχίζουμε να εξοπλίζουμε τον γεωπολιτικό ταραξία».

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Μαρία Σασσόλι για τα θερμά του λόγια σχετικά με τη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, ευχόμενος χρόνια πολλά στους Έλληνες και Φιλέλληνες σε όλον τον κόσμο.


Πηγή: timesnews.gr