Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τη σήμερα 14 Δεκεμβρίου την έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής κρατουμένων με την Αρμενία, περισσότερο από ένα μήνα μετά τη συμφωνία που έβαλε τέλος σε έξι εβδομάδες θανατηφόρων συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την αρμενική πλευρά, με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών και τη διοίκηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, επιτεύχθηκε συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων βάσει της αρχής του «όλα εναντίον όλων», ανέφερε σε δήλωση η κρατική επιτροπή για τους κρατουμένους του Αζερμπαϊτζάν για τους φυλακισμένους πολέμου.

Η ανταλλαγή ξεκίνησε σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία διευκρινίζει ότι «η επιστροφή στο Αζερμπαϊτζάν αιχμαλώτων πολέμου και ομήρων ήταν εξασφαλισμένη». Οι Αρμενικές αρχές δεν το σχολίασαν αμέσως.

Το Μπακού ανακοίνωσε την ίδια στιγμή τη Δευτέρα τη σύλληψη τεσσάρων Αζέρων στρατιωτών, με τις κατηγορίες για τους δύο «της προσβολής των Αρμενίων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών» και για τους δύο άλλους ότι «κατέστρεψαν επιτύμβιες στήλες που ανήκαν στους Αρμένιους σε νεκροταφείο. Βρίσκεται στην περιοχή όπου γινόταν η μάχη. Οι τέσσερις άνδρες δημοσίευσαν τα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα».

Ξεκίνησε έρευνα για «σκληρή ή απάνθρωπη μεταχείριση» και άλλη για «βεβήλωση τάφων ή πτωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση η εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν. Η εισαγγελία κατήγγειλε πράξεις «απαράδεκτες κατά της νοοτροπίας του λαού του Αζερμπαϊτζάν».

Η σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έληξε στις αρχές Νοεμβρίου με μια συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών. Ρώσοι ειρηνευτές αναπτύσσονται επίσης στην περιοχή. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων μάχης, ο χειρότερος από τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990.

Με πληροφορίες από τη Le Figaro.


Πηγή: timesnews.gr