Φωτογραφία από το μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι αλλαγές στον χάρτη όπως αποτυπώνονται μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός (milliyet.com.tr)

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής και προσφέρει μοναδική στρατηγική ευκαιρία στην Τουρκία, αναφέρουν τούρκοι εμπειρογνώμονες και αναλυτές που ξεδιπλώνουν τα επεκτατικά σχέδια της Αγκυρας στα τουρκόφωνα κράτη της Κασπίας Θάλασσας.

Τούρκοι εμπειρογνώμονες που αξιολογούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, έκριναν ότι δίνει τη δυνατότητα αύξησης της τουρκικής επιρροής στα κράτη της Κασπίας Θάλασσας.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι η πρόβλεψη, από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, διάνοιξης διαδρόμου, ο οποίος θα συνδέει το Ναχιτσεβάν οδικώς με το Αζερμπαϊτζάν, αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής υπέρ της Τουρκίας, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.

Οπως τονίζουν, ο πόλεμος που διήρκεσε 44 ημέρες θα δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Τουρκία. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και η παραχώρηση εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν θα επιβλέπεται από τους 2000 ρώσους στρατιώτες που απαρτίζουν την ειρηνευτική δύναμη η οποία θα αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο περιοχές Λασίν, Κελμπαγιάρ, Αγκντάμ και Γκαζάχ θα παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτό προβλέπει η συμφωνία των 9 σημείων που υπογράφηκε στη Μόσχα.

Παράλληλα, θα ανοίξει διάδρομος από το Ναχιτσεβάν προς το Αζερμπαϊτζάν για την επικοινωνία μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτόν η Τουρκία (συνορεύει με το Ναχιτσεβάν) θα έχει επίγεια επικοινωνία με το Μπακού, αποκαθιστώντας για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους τούρκους εμπειρογνώμονες, «τους δεσμούς της με τον τουρκικό κόσμο».


Ο χάρτης που παρουσιάζει η Μιλιέτ με τον στρατηγικής σημασίας διάδρομο στη νότια Αρμενία

«Είναι μια σημαντική συμφωνία με στρατηγικά οφέλη για το Αζερμπαϊτζάν. Το γεγονός ότι η Λασίν, Κελμπαγιάρ και Αγκντάμ αποκτήθηκαν χωρίς σύγκρουση καταδεικνύει τα οφέλη του Αζερμπαϊτζάν. Είναι επίσης σημαντικό να εξαλειφθεί η αυτονομία του Ναχιτσεβάν και να ενταχθεί στο Αζερμπαϊτζάν, δίνοντας τη δυνατότητα σε εμάς να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς με τον τουρκικό κόσμο» τονίζει ο Δρ. Εράι Γκούσλουερ του πανεπιστημίου Altınbaş στη Μιλιέτ, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος echedoros-a.gr.

«Θα αυξήσει την επιρροή της Τουρκίας»

«Αυτός ο διάδρομος στον νότιο Καύκασο θα αυξήσει την επιρροή της Τουρκίας που πρέπει να τον δει ως στρατηγική κίνηση. Ετσι, το Ναχιτσεβάν, η Αρμενία, η Γεωργία θα είναι σε θέση να συνδεθούν οδικώς με την Τουρκία, η οποία θα αυξήσει την παρουσία της δυτικά της Κασπίας Θάλασσας, θα διατηρήσει την στρατιωτική υπεροχή της και αυτό σημαίνει κέρδη για την Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το γεγονός πως η Τουρκία αναλαμβάνει, μαζί με τη Ρωσία, ρόλο παρατηρητή για τη διατήρηση της ειρήνευσης στην περιοχή, είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί κρίσιμη νίκη.

Μετά από αυτό, η αποτελεσματική διαχείριση της πολιτικής διαδικασίας θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην πλήρη απελευθέρωση του Καραμπάχ και σημαντικό ρόλο για την τελική επιτυχία, σημείωσε ο Εράι Γκούσλουερ.

Θα πρέπει επίσης να ειπωθεί, υπογράμμισε ο ίδιος, ότι όσο η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο, η διαδικασία θα εξελίσσεται αποτελεσματικά και η αρνητικότητα κατά του Αζερμπαϊτζάν δεν θα επιτρέπεται να αναπτυχθεί.

«Αστάθεια στην Αρμενία»

«Οι εξελίξεις αυτές θα προκαλέσουν αστάθεια στην Αρμενία. Αυτό μπορεί, επίσης, να υποδηλώνει τη συνέχιση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων κατά καιρούς στην περιοχή. Ο αρμενικός στρατός καθίσταται παράγοντα κινδύνου, επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως δεν είναι πολύ αφοσιωμένος στην πολιτική εξουσία και φιλοξενεί διαφορετικές ομάδες στις τάξεις του» συμπλήρωσε ο Γκούσλουερ. 

«Αγκαλιάζεται ο τουρκικός κόσμος», γράφει στον τίτλο της η εφημερίδα Μιλιέτ

Η διάνοιξη του διαδρόμου στο Ναχιτσεβάν προβλέπεται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και παραχωρείται ως αντάλλαγμα για τον διάδρομο του Λατσίν μέσω του οποίου η Αρμενία θα συνδέεται με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ακολουθεί το κείμενο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, τον πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας Νικολάι Πασινιάν και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν:

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

«1. Ανακοινώνεται πλήρης εκεχειρία και τερματισμός όλων των εχθροπραξίων στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ξεκινώντας στις 12:00 π.μ. ώρα Μόσχας στις 10 Νοεμβρίου 2020.

Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας, εφεξής καλούμενα “μέρη”, σταματούν στις θέσεις όπου βρίσκονται τώρα.

2. Η περιοχή του Αγκντάμ και τα εδάφη που κατέχονται από το αρμενικό μέρος στην περιοχή του Γκαζάκ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν θα επιστραφούν στο μέρος του Αζερμπαϊτζάν στις 20 Νοεμβρίου 2020.


Οι πανηγυρισμοί Αλίγιεφ για την επίτευξη της συμφωνίας (Reuters)

3. Κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν, αναπτύσσεται ειρηνευτικό σώμα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αποτελούμενο από 1.960 στρατιωτικούς με ελαφρά όπλα, 90 οχήματα μεταφοράς. θωρακισμένα στρατεύματα, 380 μονάδες αυτοκινήτων και ειδικός εξοπλισμός.

4. Το ειρηνευτικό σώμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναπτύσσεται παράλληλα με την απόσυρση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων. Η διάρκεια της παραμονής του ειρηνευτικού σώματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι 5 έτη με αυτόματη παράταση για τις επόμενες πενταετείς περιόδους, εάν κανένα από τα μέρη δεν δηλώσει 6 μήνες πριν τη λήξη της περιόδου την πρόθεσή του να τερματίσει την εφαρμογή αυτής της διάταξης.

Κέντρο διατήρησης της ειρήνης

5. Προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της παρακολούθησης της εφαρμογής των συμφωνιών από τα μέρη στη σύγκρουση, αναπτύσσεται τώρα κέντρο διατήρησης της ειρήνης για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός.

6. Η Δημοκρατία της Αρμενίας θα επιστρέψει την περιοχή του Κελμπαγιάρ στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν από τις 15 Νοεμβρίου 2020 και την περιοχή του Λατσίν από την 1η Δεκεμβρίου 2020, αφήνοντας πίσω τον διάδρομο του Λατσίν (πλάτους 5 χιλιομέτρων), ο οποίος θα διασφαλίσει τη σύνδεση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία χωρίς να επηρεάζει ταυτόχρονα την πόλη Σούσι.

Με συμφωνία των μερών, εντός των επόμενων τριών ετών, θα καθοριστεί σχέδιο για την κατασκευή νέου δρόμου κυκλοφορίας κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν, διασφαλίζοντας την επικοινωνία μεταξύ Στεπανακέρτ και Αρμενίας, με την επακόλουθη αναδιάταξη του ρωσικού σώματος διατήρησης της ειρήνης για την προστασία αυτού του δρόμου.


Ισλαμιστές μαχητές στο πλευρό της Τουρκίας (Reuters)

Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εγγυάται την οδική ασφάλεια κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν για πολίτες, οχήματα και αγαθά και προς τις δύο κατευθύνσεις.

7. Εκτοπισμένα άτομα και πρόσφυγες επιστρέφουν στο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και σε παρακείμενες περιοχές υπό τον έλεγχο του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

8. Πραγματοποιείται ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων και σορών.

9. Ξεμπλοκάρονται όλες οι οικονομικές και μεταφορικές συνδέσεις στην περιοχή. Η Δημοκρατία της Αρμενίας παρέχει συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ των δυτικών περιοχών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν, προκειμένου να οργανώσει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, των οχημάτων και των εμπορευμάτων προς τις δύο κατευθύνσεις. Ο έλεγχος των μεταφορών ασκείται από τα όργανα της υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης του FSB της Ρωσίας.

Με τη συμφωνία των μερών, θα διασφαλιστεί η κατασκευή νέων συγκοινωνιακών συνδέσεων που θα συνδέουν την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν με τις δυτικές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν».


Πηγή: timesnews.gr