Στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η πανδημία επέφερε περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας», στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, τοποθετήθηκε, ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, η βουλευτής του Δυτικού Τομέα Β2 Αθήνας Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι το κείμενο της επερώτησης είναι σε λάθος βάση, καθώς αφήνει την εντύπωση ότι στη Δυτική Αθήνα επικρατούν συνθήκες της δεκαετίας του ’70. Όμως, αυτό άλλαξε μετά τη δεκαετία του ’80. Άλλαξε φυσιογνωμία, αναβαθμίστηκε με τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά, που στο κέντρο των πολιτικών του ήταν οι μη προνομιούχοι, ήταν ακριβώς οι άνθρωποι αυτών των περιοχών, όσο βεβαίως και με τις προσπάθειες και δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις οποίες πρωταγωνίστησαν εμβληματικές μορφές, που η κα Γιαννακοπούλου ανέφερε ονομαστικά.

Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα: «Κατ’ αρχάς, στο κείμενό σας δεν κάνετε έναν στοιχειώδη απολογισμό του τι κάνατε εσείς. Γιατί, μην ξεχνάτε, κυβέρνηση ήσασταν. Δεν λέτε τίποτα για την εγκατάλειψη του Πάρκου Τρίτση, η οποία γιγαντώθηκε επί δικής σας διακυβέρνησης. Δεν λέτε τίποτα για την πολεμική σας στάση προς τη δημιουργία οποιουδήποτε νέου κυττάρου στο Γραμματικό ή στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η συγκέντρωση όλων των απορριμμάτων στη Φυλή. Αλλά βεβαίως και στην παιδεία η μεγαλύτερη παρέμβαση που κάνατε ήταν να συγχωνεύσετε τα ΤΕΙ Πειραιά με τα ΤΕΙ Αθήνας και βεβαίως να τα μετονομάσετε εν μία νυκτί σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σας καλώ, λοιπόν, να μου πείτε ένα έργο που κάνατε για τη Δυτική Αθήνα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας.»

Η κα Γιαννακοπούλου ανέφερε ότι τα εμβληματικά έργα που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της Δυτικής Αθήνας, όπως το Αττικό Νοσοκομείο και το Μετρό, ήταν έργα ΠΑΣΟΚ. Έκανε εμπεριστατωμένη κριτική στην ολιγωρία της κυβέρνησης τόσο στην υγεία, όσο και στα σχολικά κτίρια αλλά και στο θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ ανέφερε εκτενώς τις πρωτοβουλίες της τόσο για την υπογειοποίηση των καλωδίων των πυλώνων της ΔΕΗ, που η κυβέρνηση όψιμα θυμήθηκε με αφορμή τη “Μήδεια”, όσο και στο θέμα της διακοπής ρεύματος σε αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά στην Αγία Βαρβάρα εδώ και 3 μήνες.

Επιπλέον, η βουλευτής, τόνισε ότι: «Χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία όλων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών δυνάμεων στη βάση ενός σχεδίου νέας πνοής δημιουργίας, το οποίο θα στοχεύσει σε ένα νέο άλμα της περιοχής προς το μέλλον, όπως έπραξε το ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, που πρωταγωνίστησε και αναβάθμισε -αν θέλετε- την ποιότητα ζωής.»

Κλείνοντας, η κα Γιαννακοπούλου ανέφερε ότι οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όπως μας παρουσίασε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και θα πρέπει να θεωρούνται με την αδιαφορία την οποία δείχνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Υποτίθεται ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ο Πρωθυπουργός επέλεξε να εκλεγεί στη συγκεκριμένη περιφέρεια, για να κάνει έργο και όχι απλά για να δείχνει για τα μάτια του κόσμου το ενδιαφέρον σας για τα λαϊκά στρώματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Πριν ξεκινήσω, να πω ότι βρισκόμαστε όλοι στο πλευρό των κατοίκων της Θεσσαλίας, οι οποίοι πλήττονται από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις. Η Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί δίπλα τους άμεσα και έμπρακτα, κύριε Υπουργέ. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι φρόντισαν με την ψυχραιμία τους και με τη στάση τους να βοηθήσουν και να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές των σχολείων και τα παιδιά της Θεσσαλίας.

Εισερχόμενη τώρα στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της Δυτικής Αθήνας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να πω ότι ο Δυτικός Τομέας Αθηνών αποτελεί την εκλογική μου περιφέρεια και έχω πλήρη εικόνα των παθογενειών αυτών, τις οποίες επανειλημμένα έχω θίξει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στους αρμόδιους Υπουργούς.

Θα μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να σας πω ότι το θέμα δεν εισάγεται σωστά με τον τρόπο που το έχετε γράψει και που το παρουσιάσατε σήμερα, οι Βουλευτές σας. Το κείμενο της επερώτησής σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει την εντύπωση ότι σε αυτήν την πλευρά της Αθήνας κάτω από το ποτάμι επικρατούν συνθήκες της δεκαετίας του ’70. Κι όμως, η Δυτική Αθήνα άλλαξε μετά τη δεκαετία του ’80. Άλλαξε φυσιογνωμία, αναβαθμίστηκε και αυτό οφείλεται -και το ξέρετε πολύ καλά, ειδικά εσείς, κύριε Κουρουμπλή- στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά, που στο κέντρο των πολιτικών του ήταν οι μη προνομιούχοι, ήταν ακριβώς οι άνθρωποι αυτών των περιοχών, όσο βεβαίως και στις προσπάθειες και δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις οποίες πρωταγωνίστησαν εμβληματικές μορφές όπως ο Λάμπρος Μίχος στην Αγία Βαρβάρα, ο Μαυροθαλασσίτης, ο Σπηλιόπουλος, ο Μυστακόπουλος, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στο Αιγάλεω, ο Γιαχνής, ο Σκαμπάς, ο Κυριάκος Ντηνιακός στο Χαϊδάρι, ο Θόδωρος ο Δημητρακόπουλος και ο Ανδρέας Παχατουρίδης στο Περιστέρι, ο Παξιμαδάς και ο Στέφανος Βλάχος στην Πετρούπολη, ο Κουκουβίνος και ο Νίκος Ζενέτος στο Ίλιον, ο Ταμπακίδης, ο Καμαρινόπουλος στους Αγίους Αναργύρους και στο Καματερό. Χάριν, λοιπόν, των έργων πνοής στη Δυτική Αθήνα οι πολίτες είδαν την ποιότητα ζωής τους να αναβαθμίζεται, την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται.

Το κείμενο το οποίο καταθέσατε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνάει, παραλείπει αυτήν την αλήθεια, αυτήν την πραγματικότητα. Κατ’ αρχάς, στο κείμενό σας δεν κάνετε έναν στοιχειώδη απολογισμό του τι κάνατε εσείς. Γιατί, μην ξεχνάτε, κυβέρνηση ήσασταν. Δεν λέτε τίποτα για την εγκατάλειψη του Πάρκου Τρίτση, η οποία γιγαντώθηκε επί δικής σας διακυβέρνησης. Δεν λέτε τίποτα για την πολεμική σας στάση προς τη δημιουργία οποιουδήποτε νέου κυττάρου στο Γραμματικό ή στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η συγκέντρωση όλων των απορριμμάτων στη Φυλή. Αλλά βεβαίως και στην παιδεία η μεγαλύτερη παρέμβαση που κάνατε ήταν να συγχωνεύσετε τα ΤΕΙ Πειραιά με τα ΤΕΙ Αθήνας και βεβαίως να τα μετονομάσετε εν μία νυκτί σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σας καλώ, λοιπόν, να μου πείτε ένα έργο που κάνατε για τη Δυτική Αθήνα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας.

Είπαμε να λέμε αλήθειες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Περπατάω στη Δυτική Αθήνα. Έχω καταθέσει δεκάδες ερωτήσεις για όλα τα προβλήματα. Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, ναι, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό άλμα και στην κατεύθυνση αυτή είναι απολύτως απαραίτητη η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

Όμως, να συζητούμε στη βάση μιας υπάρχουσας κατάστασης. Και η Δυτική Αθήνα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι πια η πίσω αυλή του Λεκανοπεδίου.

Ας δούμε κάποιους βασικούς τομείς, στους οποίους πρέπει να πέσει βάρος:

Στον κλάδο της υγείας, που αναδείχθηκε εν μέσω της πανδημίας ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της κοινωνίας, μην ξεχνάτε, μην ξεχνάει κανείς μας εδώ μέσα ότι το μεγαλύτερο έργο πνοής που δημιουργήθηκε για τη Δυτική Αθήνα, για τη Δυτική Αττική στο σύνολό της, ήταν η δημιουργία του Αττικού Νοσοκομείου. Και αυτό ήταν έργο ΠΑΣΟΚ!

Έχω καταθέσει, βεβαίως, πολλές ερωτήσεις, κύριε Υπουργέ, και επίκαιρες ερωτήσεις, γιατί, ναι, υπάρχουν προβλήματα και μάλιστα σοβαρά, όπως υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Οφείλετε να τα δείτε. Διότι, αλήθεια είναι ότι δεν έχετε κάνει αυτά που οφείλατε να είχατε κάνει για το νούμερο ένα νοσοκομείο της Ελλάδας, όχι απλώς της Δυτικής Αθήνας.

Ως προς την παιδεία, στη Δυτική Αθήνα, ναι, υπάρχει ένας πολύ έντονα νεανικός πληθυσμός και τους αξίζουν οι καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης. Όμως, εγώ θα σας δώσω ένα μόνο χαρακτηριστικό της αδιαφορίας της Κυβέρνησής σας, κύριε Γεωργιάδη. Υπήρξαν οι σεισμοί της 19ης Ιουλίου 2019 και υπήρξαν πολύ σοβαρές ζημιές σε σχολεία όλης της Δυτικής Αθήνας, και ιδιαίτερα του Αιγάλεω. Ξέρετε πόσες ερωτήσεις εγώ μόνο -δεν μιλάω για τους συναδέλφους από τα άλλα κόμματα- έχω καταθέσει για το τι επιτέλους θα κάνετε για αυτό το θέμα; Οκτώ ερωτήσεις. Όχι μία, όχι δύο. Οκτώ, μόνο εγώ. Ξέρετε τι έχετε κάνει; Τίποτα.

Σοβαρευτείτε, λοιπόν. Σοβαρευτείτε και κάντε επιτέλους έργα, πράξεις.

Ως προς τον άξονα της ποιότητας ζωής, βεβαίως το πρώτο και το κυριότερο πρόβλημα είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής. Είναι μία ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον, για την κοινωνία. Είναι ο μοναδικός χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων για περισσότερο από τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κύριε Υπουργέ, είχαν σχεδιάσει την ανακούφιση της περιοχής από τον ΧΥΤΑ με τη δημιουργία και άλλων δύο κυττάρων. Εξαιτίας, όμως, τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, παρέμεινε ο ΧΥΤΑ Φυλής ο μοναδικός πόλος για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει υπάρξει. Απάντηση δεν έχουμε πάρει ούτε από εσάς. Έχω καταθέσει επίκαιρες και απλές ερωτήσεις. Δεν έχουμε πάρει απάντηση, λοιπόν, ούτε από την Κυβέρνηση ούτε βεβαίως από τον Περιφερειάρχη, τον κ. Πατούλη, που βεβαίως πρόσκειται στο κόμμα σας.

Τι θα κάνετε; Μόνο παχιά λόγια;

Επίσης, αποτελεί μείζον θέμα, που το έφερα εδώ στη Βουλή από τον Οκτώβρη του 2020, κύριε Υπουργέ, το ζήτημα της υπογειοποίησης των καλωδίων της Δυτικής Αθήνας. Εσείς το θυμηθήκατε τώρα, κύριε Υπουργέ, μετά τη «Μήδεια», που αναδείχθηκαν τα προβλήματα. Όμως, αυτό το θέμα σάς το έχουμε θέσει εδώ και καιρό.

Και θέλετε να σας θυμίσω και κάτι, κύριε Γεωργιάδη; Ο κ. Νεράντζης, όταν ήταν Υπουργός, Υπουργός δικός σας, το 2005, είχε δεσμευτεί για την υπογειοποίηση των καλωδίων στη Δυτική Αθήνα. Έκτοτε, βέβαια, σιγήν ιχθύος.

Ως προς τον άξονα των συγκοινωνιών, το δεύτερο μεγαλύτερο έργο πνοής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, που άλλαξε οριστικά τη φυσιογνωμία της Δυτικής Αθήνας, ήταν το Μετρό. Έργο Κυβέρνησης Σημίτη με Υπουργό τη Βάσω Παπανδρέου. Για την επέκταση του Μετρό, βεβαίως, αναγνωρίζουμε πως είναι θετικό ότι θα φτάσει και στο Ίλιον. Όμως, περιμένουμε και το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους δήμους που δεν καλύπτονται, δηλαδή το Χαϊδάρι, την Πετρούπολη και τους Αγίους Αναργύρους – Καματερό.

Δυστυχώς, όμως -και θα κλείσω σε λίγο, κύριε Πρόεδρε-, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μία ακόμη φορά, και σήμερα, παρατηρούμε μια συζήτηση κόντρας ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εδώ, ουσιαστικά, συναγωνίζεστε για το ποιος είναι καλύτερος στα όμορφα λόγια.

Για εμάς ως ΠΑΣΟΚ, ως Κίνημα Αλλαγής, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει συνολική πρόταση.

Κύριοι Υπουργοί, κύριε Γεωργιάδη, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την περαιτέρω, λοιπόν, και ουσιαστική αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας θα πρέπει να αφήσετε στην άκρη τα παιχνίδια μικροπολιτικής σκοπιμότητας και να οδηγηθούμε όλοι στην απαιτούμενη συνεργασία, για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της περιοχής στο έπακρο.

Υπάρχει, λοιπόν, τρόπος για να μπορέσουμε να περάσουμε στα έργα και βεβαίως και με τη συνδρομή του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, που έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο.

Χρειάζεται, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια μεγάλη συμμαχία όλων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών δυνάμεων στη βάση ενός σχεδίου νέας πνοής δημιουργίας, το οποίο θα στοχεύσει σε ένα νέο άλμα της περιοχής προς το μέλλον, όπως έπραξε το ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, που πρωταγωνίστησε και αναβάθμισε -αν θέλετε- την ποιότητα ζωής.

Οφείλουμε, λοιπόν, να πάρουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία, ναι, ορθώς αναφέρθηκαν.

Θα μου επιτρέψετε πριν κλείσω μόνο να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα -δεν μπορώ να μην το αναφέρω γιατί θέλω να μιλάω συγκεκριμένα, κύριε Γεωργιάδη- για το οποίο η Κυβέρνησή σας δείχνει μία απίστευτη αναλγησία και έχει να κάνει με τη διακοπή ρεύματος σε αποδεδειγμένα φτωχά, οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά στην Αγία Βαρβάρα.

Έχει διακοπεί το ρεύμα -με τη συνδρομή των ΜΑΤ ήρθαν τα κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ- από τις 10-12-2020, κύριε Γεωργιάδη. Έχω κάνει δύο επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή και τόσο ο προηγούμενος Υπουργός όσο και ο νυν έχουν δεσμευτεί ότι θα το λύσουν άμεσα. Δυόμισι μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτα! Ήρθε η «Μήδεια» και είδαμε όλοι εδώ πέρα στην Αττική τι πάει να πει να ζεις για λίγες ώρες ή για μία εβδομάδα χωρίς ρεύμα. Καταλαβαίνουμε όλοι τι πάει να πει να ζουν αυτοί οι άνθρωποι, που είναι αποδεδειγμένα αδύναμοι, για δυόμισι μήνες χωρίς ρεύμα;

Οι πολίτες, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της Δυτικής Αθήνας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όπως μας παρουσίασε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και θα πρέπει να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας με την αδιαφορία την οποία δείχνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Υποτίθεται ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ο Πρωθυπουργός επέλεξε να εκλεγεί στη συγκεκριμένη περιφέρεια, για να κάνει έργο, λοιπόν και όχι απλά για να δείχνει για τα μάτια του κόσμου το ενδιαφέρον σας για τα λαϊκά στρώματα.

Κάντε το, λοιπόν, πράξη!


Πηγή: timesnews.gr