Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Εσωτερικών αλλά και Οικονομικών απηύθυνε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, εκφράζοντας την ανησυχία της  για την κατάσταση στον Δήμο της Αγίας Βαρβάρας, όταν στις 9/12/2020, πραγματοποιήθηκαν διακοπές ρεύματος από κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ, συνοδεία ΜΑΤ, σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, ενώ περιμένουν να τους καταβληθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να λάβουν τρόφιμα από το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων και φάρμακα από Κοινωνικό Φαρμακείο για την καθημερινή τους επιβίωση, με παιδιά που δεν έχουν τους πόρους για να μετέχουν στην τηλεκπαίδευση..

Συγκεκριμένα, αναφέρει η βουλευτής, πως «Ενώ λοιπόν στην πρώτη φάση της πανδημίας, η Κυβέρνησή σας, γνωρίζοντας την αναγκαιότητα επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, εξέδωσε την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/70697/861/2020- ΦΕΚ 3088/Β 24/7/2020, η οποία προέβλεπε ειδικό βοήθημα με συγκεκριμένα κριτήρια για την καταβολή επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, σε όσα νοικοκυριά η αποσύνδεση είχε συμβεί έως και την 30 Απριλίου 2020, δυστυχώς αφήνετε ακάλυπτη και αρρύθμιστη αυτή την τόσο σοβαρή κατάσταση για τη δεύτερη φάση της πανδημίας, προχωρώντας σε διακοπές ρεύματος αδύναμων νοικοκυριών».

Προς τούτο η βουλευτής ερωτά αν σκοπεύουν να εκδώσουν, κατεπειγόντως και άμεσα, ΚΥΑ που να ορίζει την επανασύνδεση των παροχών ρεύματος, στη διάρκεια και της δεύτερης φάσης της πανδημίας»

Κατά τη δευτερολογία της, μετά τη δέσμευση του Υφυπουργού κου Οικονόμου, η βουλευτής ανέφερε τα εξής: «Χαιρετίζουμε τη δέσμευσή σας για να υπάρξει άμεση έκδοση ΚΥΑ για τη λύση του μείζονος αυτού ζητήματος. Όμως πείτε μας, πότε ακριβώς θα γίνει αυτό; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι θα περάσουν χωρίς ρεύμα τις γιορτές.

Άλλωστε, έχετε αποδείξει ότι όταν θέλετε να περάσετε κατεπειγόντως ρυθμίσεις. το κάνατε. Όπως χθες. Γιατί δεν το κάνατε στο χθεσινό πολυνομοσχέδιο;».

Αναλυτικά το κείμενο της πρωτολογίας και της δευτερολογίας  έχει ως εξής:  

Πρωτολογία

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, βρισκόμαστε εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού με τους επιστήμονες να μην κρύβουν την ανησυχία τους για ένα τρίτο κύμα και την ίδια στιγμή αναμένουμε την έγκριση και τη διάθεση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην πατρίδα μας, ενώ είναι διάχυτη η αγωνία όλου του πληθυσμού -και των ειδικών- για τα ζητήματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Ένα, όμως, κύριε Υπουργέ, είναι σίγουρο: Πως όσο κι αν διαρκέσει όλη αυτή η κρίση, την οποία βιώνουμε, η κοινωνία πρέπει να σταθεί, με κυρίαρχη ευθύνη της Κυβέρνησης, όρθια τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά, αφού γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πανδημία φέρνει τον κίνδυνο κλεισίματος των επιχειρήσεων, αύξησης της ανεργίας και ακόμη μεγαλύτερης επιβάρυνσης των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων. Τα προβλήματα επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται μπροστά σε ένδεια και σε συνθήκες πολύ δυσχερέστερες από αυτές οι οποίες υπήρχαν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Μέσα, λοιπόν, σε όλη αυτή την κατάσταση, στο Δήμο της Αγίας Βαρβάρας και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου του 2020, πραγματοποιήθηκαν διακοπές ρεύματος από κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ παρουσία και συνοδεία των ΜΑΤ σε νοικοκυριά, τα οποία απολύτως αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, σε νοικοκυριά, κύριε Υπουργέ, τα οποία περιμένουν να τους καταβληθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα οποία περιμένουν να λάβουν τρόφιμα από το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων, σε νοικοκυριά τα οποία περιμένουν να πάρουν φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο για την καθημερινή τους επιβίωση, σε νοικοκυριά που έχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν τους πόρους να μετέχουν στην τηλεκπαίδευση και σε συνθήκες οι οποίες, όπως σας είπα, είναι πολύ δυσχερέστερες. Γι’ αυτό, λοιπόν, σας καταθέτω, καταρχάς, στα Πρακτικά το σχετικό 1, που είναι η επιστολή του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας προς εσάς, με την οποία σας ζητεί να λύσετε το ζήτημα.

Τι γίνεται, λοιπόν, εδώ πέρα; Θα τα αναφέρω με δυο λόγια. Στην πρώτη φάση της πανδημίας η Κυβέρνησή σας -και σας το αναγνωρίζουμε αυτό- κατάλαβε την αναγκαιότητα να υπάρχει επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος και γι’ αυτό εξέδωσε την ΚΥΑ τη συγκεκριμένη του ΥΠΕΝ -καταθέτω ως σχετικό 2 το ΦΕΚ της συγκεκριμένης ΚΥΑ- όπου προβλέπατε ένα ειδικό βοήθημα, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, για την επανασύνδεση των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος σε όσα νοικοκυριά η αποσύνδεση είχε συμβεί έως και τις 30 Απριλίου του 2020.

Δυστυχώς, όμως, ενώ κάνατε μια σωστή κίνηση στην πρώτη φάση της πανδημίας, στη δεύτερη φάση της πανδημίας, που είναι ακόμη πιο δύσκολη, ουσιαστικά αφήνετε ακάλυπτες, αρρύθμιστες αυτές  τις περιπτώσεις και προχωράτε με αναλγησία -αναλγησία είναι αυτό το οποίο κάνετε- και κόβετε το ρεύμα σε νοικοκυριά τα οποία ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Γι’ αυτό, λοιπόν -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την άμεση επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού θέματος. Και θεωρούμε, επίσης, ότι μπορείτε -και πρέπει- χωρίς καθυστέρηση να εκδώσετε μία νέα, αντίστοιχη ΚΥΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα καλύπτει και το δεύτερο διάστημα της πανδημίας, όπου μπορείτε να προβλέψετε ένα νέο ειδικό βοήθημα με συγκεκριμένα κριτήρια για την επανασύνδεση παροχών ρεύματος.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα να πω τα εξής: Τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει πανδημία, είναι γνωστά σε όλους. Όλοι τα καταλαβαίνουμε -και πρώτη απ’ όλους η Κυβέρνηση- και όλοι προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε και να βοηθήσουμε όσους υφίστανται πιο έντονες συνέπειες.

Από κει και πέρα, καταλαβαίνω την ευαισθησία σας για τις περιπτώσεις που αναφέρετε -είναι απόλυτα κατανοητή- και θα ήθελα να πω τα εξής:

Προχωράμε με το Υπουργείο Οικονομικών στην έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους καταναλωτές, οι οποίοι, λόγω της πανδημίας, βρέθηκαν σε δεινή θέση και δεν μπόρεσαν ή δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό που απαιτείται για τους λογαριασμούς. Πολύ γρήγορα θα βγει αυτή η απόφαση. Άρα εδώ, νομίζω, ότι συμφωνούμε, σε τελική ανάλυση, πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει και θα γίνει.

Προφανώς κανείς δεν θέλει για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, να επιδεινώνεται η κατάσταση τους λόγω της πανδημίας, άρα προσπαθούμε και θα το κάνουμε πολύ γρήγορα.

Υπενθυμίζω επίσης, ότι την προηγούμενη Τρίτη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ο Πρωθυπουργός ο ίδιος ανακοίνωσε το πλαίσιο μέσω του οποίου θα ενισχυθούν τα ευάλωτα στρώματα και όχι μόνο για τον covid. Είναι γενικότερη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Τώρα θα ήθελα να πω το εξής όμως: Ο covid είναι μια πανδημία, είναι μια έκτακτη κατάσταση. Πέραν των μέτρων που έχει πάρει η Κυβέρνηση και θα πάρει για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων τα οποία είναι πάγια, δηλαδή ισχύουν και θα ισχύουν συνέχεια και όχι μόνο λόγω του covid. Στην περίπτωση του covid όμως και αυτά λειτουργούν για τη μείωση των επιπτώσεων σε αυτές τις ομάδες.

Δειγματοληπτικά θα αναφέρω τα εξής και γρήγορα: Πρώτα απ’ όλα υπάρχει το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το οποίο με εισοδηματικά κριτήρια ενισχύει ευάλωτες οικογένειες. Πρέπει να προσθέσουμε εδώ και το περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο.Το δεύτερο μέτρο το οποίο είναι οριζόντιο και πάγιο είναι η καθολική υπηρεσία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για κάτι που επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι μια τελική καταφυγή για όποιο νοικοκυριό ή για όποιον συμπολίτη δεν ενισχυθεί ή δεν μπορέσει να αξιοποιήσει τα άλλα μέτρα τα οποία υπάρχουν είτε τα πάγια είτε τα έκτακτα. Το τρίτο. Θυμίζω ότι τον Νοέμβριο, η Κυβέρνηση πήρε ειδικά μέτρα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών στην περίπτωση φυσικού αερίου πλέον, που έως τώρα δεν υπήρχαν και αυτά προφανώς έχουν μόνιμο χαρακτήρα αλλά διευκολύνουν και όσους δυσκολεύονται την περίοδο του covid. Άρα, λοιπόν, δεν ισχύει ότι η Κυβέρνηση δείχνει αναλγησία γενικώς ή ότι δεν έχει κατανοήσει τα προβλήματα ή δεν πρόκειται να τα αντιμετωπίσει. Υπάρχουν και πάγια μέτρα τα οποία ενισχύονται από την Κυβέρνηση και έκτακτα μέτρα για τα οποία σας ανέφερα ήδη ότι πολύ γρήγορα θα βγει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση. Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ πολύ.»

Δευτερολογία

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ’ αρχάς χαιρετίζω και χαιρετίζουμε τη δέσμευση σας ότι σύντομα, άμεσα θα προχωρήσετε στην έκδοση μιας νέας αντίστοιχης ΚΥΑ όπου θα μπορέσετε να ρυθμίσετε το ζήτημα, όπως ρυθμίστηκε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Θέλω, όμως, να σας ρωτήσω, πότε ακριβώς προβλέπετε να κάνετε κάτι τέτοιο; Αυτές οι οικογένειες θα κάνουν Χριστούγεννα και γιορτές χωρίς ρεύμα. Κάντε το χθες, κύριε Υπουργέ.

Όταν η Κυβέρνηση θέλει να περνάει έκτακτα μέτρα το είδαμε τις προάλλες περάσατε και μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Βουλής, χθες ημέρα Δευτέρα, άρον άρον ό,τι θέλατε. Γιατί δεν μπορούσατε, λοιπόν, να περάσετε χθες στα έκτακτα στα επείγοντα μέτρα μία ρύθμιση αυτής της τόσο σοβαρής κατάστασης; Το αντέχετε άνθρωποι που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας να περάσουν γιορτές χωρίς ρεύμα; Εγώ θα σας πω το εξής, υπάρχει ένα γεγονός και είναι αδιαμφισβήτητο. Ο ΔΕΔΔΗΕ διέκοψε το ρεύμα σε νοικοκυριά στην Αγία Βαρβάρα τα οποία αποδεδειγμένα βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Όμως, υπάρχει ένα δελτίο τύπου, ένα επονείδιστο, απαράδεκτο δελτίο τύπου της ΔΕΗ, το οποίο έχει πάρα πολλές ανακρίβειες και το οποίο τελικά εμένα με κάνει να αναρωτιέμαι, κύριε Υπουργέ τα εξής: Αλήθεια ήξεραν από τον ΔΕΔΔΗΕ σε ποια νοικοκυριά έκοβαν το ρεύμα; Και εν τέλει έπραξαν ηθελημένα ή όχι; Το καταθέτω στα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε.

Εγώ θα σας πω ξεκάθαρα ότι από όσα διάβασα από αυτό το δελτίο τύπου της ΔΕΗ, αντιλαμβάνομαι ότι όλο αυτό αποτελεί τελικά μια καθαρή δική σας επιλογή. Τουλάχιστον, όμως, αν είναι βγείτε και πείτε το, ότι ξέρετε αυτή είναι η επιλογή μας ή ότι έστω καταλαβαίνουμε ότι τελικά κάναμε λάθος και τρέχουμε εκ των υστέρων να τα μαζέψουμε.

Εγώ θα σας πω, όμως, ότι το χρέος ενός κοινωνικού κράτους δικαίου είναι να παρεμβαίνει πριν δημιουργηθούν τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα πριν οι οικογένειες οδηγηθούν σε τέτοιες συνθήκες ακραίας φτώχειας και σε τέτοιες δυσχερείς καταστάσεις.

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε όλοι ότι οι διακανονισμοί της ΔΕΗ δεν είναι εύκολες περιπτώσεις. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι είναι υπέρογκο το ποσό πολλές φορές των προκαταβολών που ζητά η ΔΕΗ για φτωχά νοικοκυριά, προκειμένου να κάνει ρύθμιση. Πρέπει να το δείτε αυτό. Και σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε, σε συνδυασμό και συνεργασία με την αυτοδιοίκηση να έχετε μια χαρτογράφηση για τον εντοπισμό των αδύναμων νοικοκυριών όπου θα βλέπατε τι χρωστάνε και θα μπορούσαμε να το ρυθμίσετε με λογικούς όρους και όχι απλά να πηγαίνετε συλλήβδην να κόβετε το ρεύμα με αυτόν τον ανάλγητο τρόπο. Γιατί αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός, κύριε Υπουργέ.

Και εδώ, εγώ αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι τελικά οι υπηρεσίες του δήμου μπορούν και χαρτογραφούν και γνωρίζουν το τι συμβαίνει πολύ καλύτερα από ότι το ίδιο το κράτος και έχει πολύ καλύτερη εικόνα. Γιατί, λοιπόν, δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, προκειμένου πριν πάτε να κάνετε διακοπές ρεύματος να ξέρετε σε ποια νοικοκυριά απευθύνεστε και να μπορείτε να ρυθμίζετε τις καταστάσεις πριν οδηγηθούμε σε αυτά;

Άρα, λοιπόν, προφανώς αυτοί που πήγαν να λύσουν το θέμα δεν είχαν εικόνα για το θέμα. Και αυτό που θα πω δεν είναι λαϊκισμός, αλλά ειλικρινά αναρωτιέμαι που πραγματικά πάνε οι χρυσοί μισθοί των golden boys αυτών των οργανισμών. Τουλάχιστον, πείτε τους να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Πείτε τους να κάνουν καλά τη δουλειά τους, κύριε Υπουργέ.

Και το χειρότερο είναι το εξής: Ότι σε αυτό το επονείδιστο δελτίο τύπου ξέρετε τι λέει ακριβώς η ΔΕΗ; Η οργανωμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε εντός των οικισμών ρομά όπου διακόπηκαν. Τι σημαίνει αυτό, κύριε Υπουργέ; Γνωρίζετε; Καταρχάς να σας ενημερώσω ότι οι διακοπές ρεύματος έγιναν σε ενοίκους διαμερισμάτων των προσφυγικών πολυκατοικιών, όπου κατοικούν φιλόνομοι πολίτες, παλιννοστούντες δημότες της Αγίας Βαρβάρας. Και είναι αδιανόητο, είναι ρατσιστικό, είναι φυλετικό όλο αυτό το οποίο λέει η ΔΕΗ.

Αυτό είναι ένας ακραίος ρατσισμός. Είναι κι αυτοί Έλληνες πολίτες οι οποίοι καλούνται να τηρούν τις υποχρεώσεις τους αλλά να τυγχάνουν και της προστασίας του ελληνικού κράτους. Φοβάμαι, λοιπόν, ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Κλείνω με το εξής, κύριε Πρόεδρε, απλά για να έχετε εικόνα, ακούστε κάποιες περιπτώσεις που αναφέρει η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου στο σχετικό, το οποίο θα καταθέσω. Για να καταλάβετε σε ποιους ανθρώπους κόψατε το ρεύμα. «Η Σ.Δ. 59 ετών άνεργη, διαζευγμένη διαμένει με την άνεργη εικοσιοχτάχρονη και ανύπαντρη κόρη της Ρ.Ι. μαζί με τα τρία εγγόνια της έντεκα, επτά και τριών ετών. Η επτάχρονη κόρη πάσχει από ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη και λαμβάνει ημερησίως τέσσερις με έξι φορές ενέσεις ινσουλίνης». Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα της οικογένειας είναι 263 ευρώ και το οικογενειακό 540 ευρώ τον μήνα. Η κατάσταση είναι δυσχερής. Σε τέτοιες οικογένειες κόψατε το ρεύμα. Το καταθέτω στα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε.

Κάντε, λοιπόν, σωστά τη δουλειά σας. Φροντίστε αυτόν τον κόσμο ώστε να μπορέσει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του, να κάνει βιώσιμες ρυθμίσεις, να δώσετε αυτό το επίδομα για να μπορέσει να λυθεί το ζήτημα άμεσα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Επαναλαμβάνω και κατανοώ την ευαισθησία σας και είναι βέβαιο ότι σε κάθε ρύθμιση για την οποία υπάρχουν οριζόντια κριτήρια, θα υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που διαφεύγουν αυτών των κριτηρίων.

Υποθέτω ότι οι περιπτώσεις που αναφέρετε είναι πραγματικές. Κάνω αυτήν την υπόθεση ασφαλώς. Τουλάχιστον καλόπιστα τις αναφέρετε, είμαι σίγουρος. Έχει δοθεί εντολή στη ΔΕΗ να εξετάζονται, εκ των υστέρων αναγκαστικά σε κάποιες περιπτώσεις, περιπτώσεις που λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα των κριτηρίων, βάσει των οποίων ενισχύεται ή κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα, να εξετάζονται περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε να συμβεί αυτό και αυτές οι περιπτώσεις αποκαθίστανται.

Δεν είναι δυνατό όμως να μην υπάρχουν κάποια κριτήρια τα οποία να έχουν και μια σχετική αυστηρότητα. Διότι αλλιώς θα φτάσουμε στο άλλο άκρο. Δηλαδή θα φτάσουμε στο άκρο άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν δυσκολία να πληρώσουν, θα διαφεύγουν πολύ εύκολα και κάποιος θα πληρώνει το κόστος του ρεύματος, το οποίο δεν θα πληρώνουν αυτοί.

Άρα, λοιπόν, το παιχνίδι έχει δύο όψεις. Αναγκαστικά πρέπει να ισορροπούμε και να βρίσκουμε τη χρυσή τομή μεταξύ αυστηρότητας των κριτηρίων, σαφήνειας και ευκολίας εφαρμογής των κριτηρίων και προστασίας του συστήματος ενέργειας της χώρας. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι υπάρχουν πάντα περιπτώσεις που ξεφεύγουν και για αυτές υπάρχει συγκεκριμένη εντολή και διαδικασία μέσω της οποίας αποκαθίστανται. Το ίδιο θα γίνει και σε αυτές τις περιπτώσεις που αναφέρατε.

Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω, επίσης, ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Οι ευάλωτοι πολίτες είναι πάρα πολλοί και ειδικά τώρα με την πανδημία έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων τα μέτρα της Κυβέρνησης, και τα πάγια και τα έκτακτα, έχουν λειτουργήσει και έχουν βοηθήσει αυτούς οι οποίοι αξίζουν ανάγκης.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις μέσα σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που διέφυγαν μέτρων, τα οποία έχουν έκτακτο χαρακτήρα, λήφθηκαν πολύ γρήγορα, δεν είναι κάτι που γίνεται κάθε χρόνο για να πει κανείς ότι το έχει βελτιώσει, έχει αξιοποιήσει την προηγούμενη εμπειρία. Μέσα στον φετινό χρόνο έγιναν όλα αυτά και υποστηρίχθηκαν σε συνθήκες πανδημίας. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι είναι άδικο να λέτε ότι υπάρχει μια γενική αμέλεια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουν ονοματεπώνυμο αυτοί, όμως, κύριε Υπουργέ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Συνολικά το θέμα αντιμετωπίζεται, κατά την άποψή μας, αποτελεσματικά. Κανείς δεν είναι τέλειος ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Πάντα είμαστε διατεθειμένοι και το προσπαθούμε ούτως ή άλλως να αντιμετωπίζουμε τα λάθη και να τα βελτιώνουμε. Αυτά που αναφέρετε είναι ενδιαφέρονται. Κάνατε και κάποιες προτάσεις. Να τις δούμε και αυτές. Εννοώ προτάσεις πρακτικές, καταλαβαίνετε τι εννοώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Συνεργασία με τις υπηρεσίες των δήμων τουλάχιστον πιο πριν. Ας κάνετε αυτό, κύριε Υπουργέ, συνεννόηση με δήμο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ωραία, εντάξει. Ευχαριστώ πολύ.»


Πηγή: timesnews.gr