Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ «Νίκος Σκαλκώτας – Ένας Έλληνας συνθέτης του κόσμου»: Μια συναυλία από την...

«Νίκος Σκαλκώτας – Ένας Έλληνας συνθέτης του κόσμου»: Μια συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

329
0

Η ιδιοτυπία της περίπτωσης του Σκαλκώτα οφείλεται αρχικά στον εξαιρετικά πλούσιο και πολυδιάστατο ηχητικό του κόσμο, όπου συναντάμε τη δημιουργική αφομοίωση στοιχείων της δυτικής και της ελληνικής μουσικής παράδοσης, αλλά και μία πρωτότυπη, ριζοσπαστική ηχοπλασία. Οφείλεται, ωστόσο, και στο γεγονός ότι αυτός ο κόσμος ζωντάνεψε και έγινε γνωστός κυρίως μετά τον πρόωρο και ξαφνικό του θάνατο σε ηλικία 45 χρονών.

Το αφιέρωμα αφηγείται τα όνειρα, τις επιδιώξεις, τις χαρές και τις απογοητεύσεις του Σκαλκώτα από την Αθήνα στο Βερολίνο (το 1921) και πίσω (το 1933). Πυλώνας του αφιερώματος είναι η ίδια του η μουσική και η καλειδοσκοπική της διάσταση. Παρακολουθούμε εκτελέσεις δύο έργων μουσικής δωματίου αντιπροσωπευτικών αφενός της γεμάτης ενεργητικότητας, κοσμοπολίτικους ήχους και νεανικά όνειρα εποχής του Βερολίνου (Andantino, Σονατίνα για βιολί και πιάνο αρ.1) και, αφετέρου, της ασκητικής, εξπρεσιονιστικής ωριμότητας του τελευταίου, ίσως, έργου που συνέθεσε (Τρυφερή Μελωδία για τσέλο και πιάνο).

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, επίσης, 3 από τους εμβληματικούς 36 Ελληνικούς Χορούς του, που λειτούργησαν, και συνεχίζουν να λειτουργούν, ως πρόταση μίας σύγχρονης αντίληψης της ελληνικότητας. Τέλος, θα ακουστούν πέντε από τα ιδιαίτερα απαιτητικά για τους εκτελεστές αλλά και πνευματώδη 10 Σκίτσα για έγχορδα.

Δωρεάν μετάδοση μέσα από το κανάλι της ΚΟΘ στο Youtube (TheTSSO) και τη σελίδα της στο Facebook.

Διεύθυνση ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
Σονατίνα:
Βιολί: Αντώνης Σουσάμογλου
Πιάνο: Μαριλένα Λιακοπούλου
Τρυφερή Μελωδία:
Τσέλο: Απόστολος Χανδράκης
Πιάνο: Κώστας Χάρδας

Επιστημονικός Συνεργάτης: Κώστας Χάρδας

Πρόγραμμα

Νίκος Σκαλκώτας:

Ελληνικοί Χοροί για ορχήστρα εγχόρδων: Ηπειρώτικος, Τσάμικος, Κλέφτικος
Σονατίνα για βιολί και πιάνο Αρ.1 (Andante)
5 Σκίτσα για έγχορδα (i. Sinfonia, ii. Passacaglia, vii. Ragtime, viii. Notturno, x. Rondo)
Τρυφερή Μελωδία για τσέλο και πιάνο

Η Κ.Ο.Θ. ευχαριστεί το Σύλλογο ‘Οι Φίλοι της Μουσικής’ και την Μουσική του Βιβλιοθήκη για την παραχώρηση του μουσικού υλικού. Tο Αρχείο Νίκου Σκαλκώτα/Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου και Μαρίκας Παπαϊωάννου φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.Πηγή: timesnews.gr